Senatorul Chelaru – favorit pentru Curtea Constituțională

chelaru

“Nasc și la Moldova oameni…”

* ”Pentru orice specialist în drept, o asemenea numire reprezintă o onoare; dar e prematur de vorbit acum” – spune Ioan Chelaru
* ”Ar merita din plin. Ar fi ceva deosebit și pentru el, și pentru Neamț. PSD ar pierde un om politic deosebit, priceput și de echilibru”, spune președintele PSD Neamț

Posibilitatea ca senatorul nemțean Ioan Chelaru să fie, la finele anului, cel care ocupă funcția vacantă de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) este o ipoteză foarte vehiculată în ultimele zile, atât în mediile politice, cât și în cele juridice.
Desemnarea celui care va lua locul ocupat până acum de magistratul Iulia Motoc (validată de Comisia Europeană la CEDO) este atributul parlamentului, unde USL are peste 70% din voturi.
Senatorul Ioan Chelaru este rezervat în declarații: ”Presa sau colegii pot spune orice. Deocamdată, oficial, nu am avut nicio discuție pe această temă. În principiu, pentru orice specialist în drept, o astfel de demnitate reprezintă o onoare. E un fel de funcție supremă la care poate aspira cineva care și-a dedicat Dreptului nu doar cei 5 ani de facultate, ci o viață întreagă. Prefer să discutăm pe această temă doar dacă și când va fi ceva oficial”.
Neoficial deja – pe surse, cum se spune – Chelaru se bucură de o bună susținere din partea tuturor partidelor din USL și în caz că ar fi nominalizat votarea sa ar fi doar o formalitate.
De partea sa ar mai fi și vasta experiență în domeniu, fiind considerat parlamentarul jurist cu cea mai mare experiență atât în politică cât și în Drept, din întreg USL. Este membru PSD din 1995, este la al treilea mandat de senator (e în Parlament, neîntrerupt, din 2004 încoace). Este secretar al Senatului, vicepreședinte al Comisiei pentru Revizuirea Constituției, membru în Comisia Specială Roșia Montana.
Fost vicepreședinte PSD până în februarie 2013, Chelaru e acum președintele Comisiei Naționale de Disciplină și Arbitraj a partidului.
Pe plan profesional, Chelaru e avocat încă din 1980, decan al Baroului Neamț, cadru didactic (titular la Universitatea Dimitrie Cantemir) și arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Industrie a României. Chelaru este și președintele Uniunii Juriștilor din România.

”Un ochi râde, unul plânge!”

Președintele PSD Neamț consideră că punerea în practică a acestei ipoteze ar fi o onoare și pentru Ioan Chelaru dar și pentru județul Neamț.
”La experiența profesională a domnului senator, ce aș mai putea adăuga eu? Evident că ar fi cea mai bună alegere posibilă și asta nu doar pentru faptul că este membru PSD ci mai ales pentru bagajul colosal pe care îl are în ceea ce privește administrația și Dreptul. Ar fi o mândrie pentru PSD Neamț ca din mijlocul nostru să plece un om pe o astfel de funcție, ar fi o onoare pentru întreg județul Neamț. Ca președinte PSD însă – ca să fiu foarte sincer – un ochi îmi râde și unul îmi plânge. Îmi plânge pentru că noi, ca partid, am pierde din rândurile noastre un specialist de asemenea calibru, un om politic cu atâta experiență care, de atâtea ori, prin modul său documentat și așezat a fost, inclusiv în partid, acel factor de echilibru de care orice echipă are nevoie. Cu toate acestea, ce să zic? Asta e viața și acest om merită din plin această funcție”, a declarat deputatul Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.

Acum sau peste 3 ani?

Nu ar fi prima dată când numele lui Chelaru este anunțat ca fiind în cărți pentru diferite funcții importante. În afară de cele unde ipotezele s-au confirmat, senatorul nemțean “a fost”, de câteva ori, și Ministru al Justiției. ”A fost” de seara (de la edițiile de știri sau analize care făceau și desfăceau guverne), până a doua zi (când se afla, real, care sunt membrii Cabinetului).
În astfel de ”guverne de talk-show”, Chelaru a fost vehiculat ca potențial membru și în Cabinetul Ponta 1 și în Ponta 2. N-a fost să fie, însă…
Rămâne de văzut dacă acum CCR-ul va fi cu confirmare sau doar încă un tren care a trecut prin gara unui destin.
Cert e că locul vacant de acum a apărut ca din senin, nimeni neputând anticipa că europenii vor prefera din lista de trei nume înaintate de România pe Motoc de la CCR. Oricum, peste trei ani (când se termină și actualul mandat de senator al lui Chelaru), se deblochează un alt post la CCR (expiră mandatul unui judecător). Altfel spus, prin ”Gara Chelaru”, după trenul din decembrie 2013, peste 3 ani va trece un tren similar.
Până la Chelaru, județul Neamț a mai dat un judecător foarte cunoscut în România, Este vorba despre magistratul Mihai Ciubotaru, fost judecător la Tribunalul Neamț care a lucrat la finele carierei la Curtea Supremă de Justiție.

Daniel VINCA

Prefectul: ”Ar fi o înaltă apreciere pentru practicienii Dreptului din Județ”

Avocat de meserie, prefectul de Neamț, George Lazăr crede o eventuală validare a senatorului Chelaru la CCR ar fi un imens câștig pentru juriștii din Neamț dar și pentru județ: ”M-aș bucura enorm, atât ca prefect, cât și ca avocat și ca nemțean. Domnul Chelaru este un profesionist al Dreptului. Este un profesor, un mentor pentru noi, cei din generațiile mai tinere. Merită pe deplin această confirmare a statutului de profesionist. Dacă va fi validat, este un câștig pentru toți practicienii Dreptului din Neamț, o înaltă apreciere pe care o primește branșa noastră. La domnul Chelaru nici nu cred că are rost să încerce cineva să discute despre politică sau despre PSD. Este un om atât de echilibrat, de matur… Eu m-aș bucura ca din Neamț să plece și miniștri, și șefi de agenții, și directori la instituții importante din București oameni din toate partidele. Și de la PSD, și de la PNL, de la orice partid. Județul ar avea de câștigat dacă ar avea oameni pe funcții foarte importante ca imagine sau ca decizie”.