În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, în unele așezăminte monahale există obiceiul ca starețul să spele picioarele a doisprezece din viețuitorii mănăstirii pe care o conduce. Acest obicei face trimitere la spălarea picioarelor Apostolilor de către Hristos, înainte de Cina cea de Taină.
În Joia Mare, la Cina cea de Taină, Mântuitorul se încinge cu ștergar și spală picioarele ucenicilor, pe rând. Ei sunt înfricoșați de acest gest, în special Petru, care nu acceptă ca Hristos să li se facă rob și să se smerească, spălându-le și sărutându-le picioarele.
După spălarea picioarelor, starețul rostește următoarea rugăciune: „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce, după multă mila Ta, Te-ai smerit pe Tine însuți luând chip de rob; Care în vremea patimilor Tale celor mântuitoare și făcătoare de viață, de bunăvoie ai voit a cina cu Sfinții Tăi Ucenici și Apostoli, și după aceea Te-ai încins cu fota și ai spălat picioarele lor, dându-le lor chip de smerenie și de dragoste unul către altul, și ai zis: Precum am făcut Eu vouă, așa și voi să faceți unul altuia, însuți și acum Stăpâne, vino în mijlocul nevrednicilor robilor Tăi, care urmăm pildei Tale și spală toată întinăciunea și necurăția sufletelor noastre; ca, spălând praful ce s-a lipit de noi prin păcate și ștergându-ne unul pe altul cu ștergarul dragostei, să putem plăcea Ție în toate zilele vieții noastre și să aflăm milă înaintea Ta“.
Momentul spălării picioarelor are loc în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, după rugăciunea Amvonului și după ce majoritatea obștii monahale s-a împărtășit cu Sfintele Taine. Ritualul reprezintă un îndemn la smerenie, căci cel care vrea să fie mai mare trebuie întotdeauna să-i slujească pe cei din preajmă, să fie cel mai mic dintre toți.
Astăzi, ceremonia spălării picioarelor se mai oficiază la Sfântul Mormânt în Ierusalim, în jurul orei 12.00, fiind slujită de către Patriarhul Ierusalimului sau de un mitropolit. Cei cărora li se spală picioarele sunt episcopi, ceremonialul desfășurându-se pe un podium special amenajat în curtea din fața Bisericii Sfântului Mormânt.
Irina NASTASIU