Semnal publicistic: A apărut numărul pe luna martie al revistei „Apostolul“

 

Recomandăm cadrelor didactice nemțene, și nu numai, numărul 197/martie al revistei „Apostolul“, publicație editată de Sindicatul din Învățământ și Cercetare Neamț. Ca de obicei, revista se deschide cu un interviu realizat de redactorul-șef, Mircea Zaharia, cu președintele Sindicatului din Învățământ, prof. Gabriel Ploscă, pe marginea salarizării din educație, a încheierii contractului colectiv de muncă la nivel județean, a inițiativei privind acordarea statutului de autoritate publică tuturor cadrele didactice, precum și a întrunirii, la Piatra Neamț, pe data de 31 martie, a contabililor organizațiilor sindicale și comisiilor de cenzori din țară. La acest ultim eveniment se referă pe larg Iosif Covasan, directorul economic al Sindicatului din Învățământ Neamț și Președintele Comisiei de Cenzori a FSLI, într-un interviu semnat de Mircea Zaharia.

Împlinirea a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment petrecut la 27 martie 1918, precum și sărbătorirea a 180 de ani de la nașterea marelui povestitor humuleștean Ion Creangă completează pagina de deschidere a publicației.

Luna martie a fost marcată și de vizita, la Piatra Neamț, a poetei disidente Ana Blandiana, eveniment petrecut chiar de Ziua Mondială a Poeziei, serbată pe data de 21 martie. Prezentă în orașul de la poalele Pietricicăi grație invitației directorului Bibliotecii Județene, Adrian Alui Gheorghe, Ana Blandiana s-a aflat în mijlocul elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș“ și Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, dar și în fața statuii lui Eminescu din fața Bibliotecii, unde a avut o întâlnire de suflet cu iubitorii poeziei. „Pe mine m-au delectat referirile la bine și frumos, la sorgintea lor antică, la legătura indisolubilă dintre aceste concepte; m-a impresionat durerea din glasul poetei când a opinat că în goana după originalitate, frumosul a dispărut aproape și din artă și este la fel de adevărat că urâtul și răul sunt legate…“, spune prof. Gianina Buruiană, într-un articol dedicat evenimentului.

Despre Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), serbată încă din 1962, scrie Isabelle Huppert, transmițând publicului un mesaj sensibil: „Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absența urii. Prietenia între popoare – nu prea știu ce vrea să însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia între actori și spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i reunește teatrul, cei care îl scriu, cei care îl traduc, cei

care îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el“.

In memoriam prof. Dănuț Dumitru Ursache

„Panoramicul romașcan“ aduce în atenția cititorilor cele mai importante evenimente petrecute în cursul lunii trecute, în domeniul educației, între care amintim: Concursul Național de fizică „Evrika“, ediția a XXVII-a, Concursul de chimie „Petru Poni“, Concursul Interjudețean „Matematica pentru toți“ și Concursul Regional de Matematică „Alfa și Omega“.

Prof. Liviu Rusu evocă personalitatea profesorului de filozofie Dănuț Dumitru Ursache, de la a cărui moarte s-au împlinit, luna trecută, șapte ani. „Iubit și hulit, în același timp, Dănuț a trăit precum cireșul din nuvela sa: poamele lui erau de soi bun, mari curate, cărnoase, cu sâmburele mic și pielița fină… Nu s-a aplecat sub nici o lovitură primită de la viață. A rămas viguros, mai înalt decât zidurile care l-au înconjurat“, spune prof. Liviu Rusu.

Nu în ultimul rând, psihologul Vasile Baghiu atrage atenția asupra necesității promovării lecturii, în special în rândul tinerilor, într-o lume în care cultura de masă face adevărate ravagii: „Probabil că doar cei tineri ne-ar mai putea vindeca, însă mă tem că dacă nu se vor ține de carte, cu toată lipsa lor de frică și cu tot simțul deprins al libertății, având în vedere și sărăcia care macină totdeauna totul, avem cale deschisă spre un eșec garantat (…) Lectura și cartea au din ce în ce mai multă nevoie în ultimul timp de promovare, de susținere, de argumente, de pledoarii convingătoare. Aici s-a ajuns, iar salvarea pare a fi o sumă de salvări la nivel individual. În acest sens, ar trebui să fim poate mai atenți la ceea ce ne oferă această banală și pașnică ocupație a cititului în mod concret în viața de zi cu zi, în pătrățelele slujbelor pe care le avem. De fapt, în toate profesiile care presupun comunicarea cu oamenii este necesară lectura. Cititul cărților este – se știe – un mijloc prin care se poate ajunge la cunoașterea omului“.

Irina NASTASIU