Semnal editorial „Am vorbit cu Sfântul Nectarie… Mărturii autentice”

16/12/2018

Recomandăm cititorilor cartea „Am vorbit cu Sfântul Nectarie… Mărturii autentice”, de Protoprezviter Emanuil Iannoulis, volum apărut recent la Editura Egumeniţa, în traducerea Ierom. Agapie (Corbu).
Cartea cuprinde mărturii ale minunilor înfăptuite de Sfântul Nectarie, unul din cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți sfinți, sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe data de 9 noiembrie.
„Am redat mai multe mărturii despre Sfântul Nectarie şi mănăstirea acestuia, mărturiile autentice ale altor persoane, dintre care unele au trăit lângă Sfântul în mănăstirea lui, alţii l-au cunoscut în Eghina sau altundeva, alţii au auzit relatări despre el. Toate aceste mărturii încearcă să schiţeze viaţa Sfântului Nectarie, pentru a-i vădi virtuţile. Felul lui sfânt de viaţă devine astfel pentru noi un fel de oglindă, în care suntem invitaţi să ne privim propria noastră viaţă. Este mișcător faptul că un om prigonit, calomniat, lipsit, îndurerat, este cinstit acum de oameni care vin de la marginile lumii să se închine la sfintele lui moaşte, să-l roage și să-i mulţumească pentru minunile lui nenumărate.” (Protoprezviter Emanuil Iannoulis)
La sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie, aflate în Eghina (Grecia), dar şi la Mănăstirea „Radu Vodă” din Bucureşti se închină credincioşi din lumea întreagă, găsind alinare şi grabnic ajutor. Şi la Piatra-Neamţ, la Biserica „Sf. Spiridon”, aflată în curtea Spitalului Judeţean Neamţ, se află o părticică din moaştele Sfântului Nectarie, sute de bolnavi plecându-şi genunchii la rugăciune şi primind vindecare de la acest prieten al tuturor credincioşilor care îşi poartă crucea suferinţei.

Irina NASTASIU