Sub sloganul campaniei mondiale „Cunoașteți-vă valorile tensiunii arteriale!“, Direcția de Sănătate Publică Neamț a lansat un semnal de alarmă, prilejuit de Ziua Mondială a Sănătății, privind importanța depistării precoce a hipertensiunii arteriale. În județul Neamț, la sfârșitul anului 2015 erau rămași în evidențele statistice ale DSP Neamț 73.403 bolnavi cu hipertensiune arterial (HTA), iar până la sfârșitul trimestrului I al acestui an, alte 500 de persoane au fost depistate cu această afecțiune. Practic, numărul bolnavilor cu HTA din Neamț este comparabil cu al întregii populații din municipiul reședință de județ.
„În fiecare an, pe 17 Mai, este celebrată Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale. Scopul acestei zile este de a sensibiliza populația despre riscurile HTA și de a încuraja metodele de diagnosticare precoce și prevenire a acestei maladii și a complicațiilor acesteia. HTA este o epidemie globală! Peste 1,5 miliarde de oameni suferă de HTA, în toată lumea. HTA este factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale și pentru diabet“, a subliniat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Unul dintre mesajele promovate, anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HTA, se referă la faptul că bolile legate de hipertensiunea arterială au un impact major asupra cheltuielilor de îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, stilul de viață sănătos este „o terapie“ la îndemâna tuturor. Din păcate, însă, numărul medicilor cardiologi din județul Neamț și din întreaga țară este prea scăzut comparative cu adresabilitatea, astfel încât depistarea precoce a afecțiunilor care țin de aparatul cardiovascular nu este tocmai o misiune ușoară. În ambulatoriu se fac programări la specialiști de pe o lună pe alta, în cel mai fericit caz, iar în spital ajunge bolnavul deja într-o stare avansată a bolii.
Geanina NICORESCU