Şeful SPR Neamţ vrea pedepse aspre pentru beţivi

Cezar Asandei

* „În Uniunea Europeană cine este prins băut la volan rămâne fără maşină”, a declarat comisarul şef Cezar Asandei

Proiectul de lege propus de PP-DD, care vrea 10 ani de închisoare şi 10 ani de suspendare a dreptului de conduce pentru şoferii prinşi beţi în trafic a suscitat, din start discuţii aprinse. În principiu, lumea care s-a opus iniţiativei a invocat „asprimea condiţiilor din puşcărie”. Astfel de atitudini duioase sunt lipsite de argumente. O demonstrează numărul mare de şoferi beţi turtă, care au comis accidente îngrozitoare, şi inconştienţa celor pe care îi ţin poliţiştii de talie să poată sta în picioare şi să sufle în etilotest.

Orice acţiune făcută de poliţia rutieră în oricare colţ al ţării se finalizează cu o sumedenie de dosare penale. De la biciclişti, mopedişti, căruţaşi, până la şoferi cu maşini de fiţe, în toate categoriile există măcar câţiva atât de beţi încât şi etilotestul e pus la grea încercare. Şi dacă nici puşcăria nu-i învaţă minte, deşi se dau pedepse cu executare pentru consum de alcool la volan, atunci care poate fi soluţia?

„Când discutâm despre alcoolemie la nivelul infracţiunii, eu sunt de părere că pedepsele trebuie să fie mai aspre”, a declarat comisarul şef Cezar Asandei, şeful Poliţiei Rutiere Neamţ. „Am avut cazuri concrete. Doi biciclişti, amândoi beţi, s-au ciocnit şi unul a murit. Un biciclist beat a dat peste un pieton, beat şi el, şi cel din urmă a ajuns în comă la Iaşi. Accidente din cauza alcoolului au fost iarăşi destule. Trebuie făcut ceva. Şi cred că cea mai bună soluţie este să ne inspirăm de la vecinii noştri care au rezolvat problema. În statele UE, cine este prins băut la volan plăteşte pe loc: i se confiscă maşina. Asta doare destul de mult şi are efect”.

O altă propunere, care până acum n-a fost luată în considerare de parlamentari, deşi ar putea funcţiona foarte bine este suspendarea dreptului de a conduce pe viaţă. Indiferent de formula aleasă, cert este că – vorba comisarului Asandei – trebuie făcut ceva. Şi repede. În fiecare zi, numai în judeţul Neamţ sunt prinşi câte doi, trei şoferi beţi, iar la ultima acţiune s-au întocmit nu mai puţin de 15 dosare penale. Şi asta este doar „vârful aisbergului”, pentru că mulţi au avut „noroc” şi au scăpat de filtrele în trafic, chiar dacă tocmai „consumaseră” ceva.

C.M.