Şeful spitalului s-a convins cu ochii lui: Tomograful dă rateuri

*”De 3 ori m-am nimerit în serviciul de gardă când tomograful s-a supraîncălzit şi s-a blocat, iar dacă se întâmplă ceva rău managerul e tras la răspundere”, a spus dr. Lazăr

* Serviciile de imagistică vor fi scoase la licitaţie

* Ca să se evite suspiciunile, condiţia principală pentru adjudecarea serviciilor CT este ca transportul pacientului la investigaţii să nu depăşească 20 minute

După 15 ani de funcţionare, tomograful spitalului judeţean urmează să fie tras pe tuşă, dar nu înainte ca serviciile imagistice să fie atribuite unei societăţi private, care va fi plătită din bani publici. Dr. Ioan Lazăr, managerul unităţii sanitare, ne-a declarat că în data de 24 aprilie se va face o licitaţie, valoarea estimativă anuală a serviciilor fiind stabilită la 824.923 lei.

“De 3 ori m-am nimerit de gardă la spital când tomograful s-a supraîncălzit şi s-a blocat;  în disperare de cauză am fost nevoit să chem de acasă un medic de la aparatul privat şi astfel bolnavii au putut beneficia de investigaţiile care se impuneau”, a precizat dr. Lazăr. Contractul de închiriere a spaţiului unde funcţionează CT-ul privat expiră, însă, la sfârşitul acestui an şi rămâne de văzut dacă va mai urma un alt contract…

Tomograful privat, amplasat, strategic, lângă cel al spitalului, este de ani de zile soluţia de rezervă. Pentru ca bolnavii să nu aibă de suferit, reprezentanţii spitalului au încheiat un protocol cu firma care deţine computerul şi ori de câte ori sucombă CT-ul obosit, tomograful  privat intră în funcţiune. Iar de-a lungul anilor, aparatul statului a avut numai ghinioane. S-a stricat după nici 3 ani de funcţionare, a fost reparat, dar în 2007 s-a ars tubul pentru a doua oară, iar până la achiziţionarea piesei de schimb a trecut mai bine de jumătate de an.

“În 1998, când a fost adus cu scandalul de rigoare, tomograful a fost foarte bun. Acum nu mai este performant, se supraîncălzeşte şi nu mai poate fi folosit pentru politraumatizaţii care au nevoie de investigaţii succesive”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr. “În consecinţă, am decis că într-un fel sau altul trebuie să le oferim oamenilor aceste servicii de investigaţii şi, până la achiziţionarea unui computer tomograf nou, să ne folosim de serviciile din privat. În caietul de sarcini întocmit pentru licitaţie am transpus prevederile unei ordonanţe de urgenţă a Ministerului Sănătăţii care prevede ca transportul la computerul tomograf să fie asigurat de persoane autorizate şi cheltuiala să fie susţinută de firma care încheie contractul de prestări servicii CT. Eu nu vreau discuţii, nici nu vreau să fiu acuzat că favorizez pe cineva, aşa încât în caietul de sarcini am transpus exact litera legii. Timpul de acordare a serviciului de tomografie trebuie să fie maxim 20 de minute. Aşa a stabilit domnul Arafat pentru servicii de urgenţă, deci nu eu fac legile”.

Pe lângă asigurarea serviciilor de imagistică CT, o altă condiţie esenţială pe care spitalul judeţean trebuie să o îndeplinească pentru a putea fi acreditat este să le asigure pacienţilor imagistică prin rezonanţă magnetică. Or, în acest moment, unitatea sanitară nu deţine un aparat RMN şi nici nu a încheiat un contract de lungă durată cu un privat pentru astfel de servicii. “Avem un contract cu Phoenix, care însă expiră în aprilie şi de aceea am scos la licitaţie şi achiziţii de servicii de imagistică prin rezonanţă magnetică, la o valoare estimativă anuală de 375.000 lei, data licitaţiei fiind 25 aprilie 2013”, ne-a mai declarat dr. Lazăr.

Evident, cine va prinde contract de prestări servicii CT şi RMN va avea de câştigat foarte mulţi bani. Cele două licitaţii vor avea loc după data de 17 aprilie, stabilită pentru începerea concursului pentru şefia spitalului judeţean…