Șeful Spitalului Județean, criticat dur de noul președinte al Consiliului Județean

CA - SJU *„Este incredibil cum spitalul a putut pierde atâția bani, prin lipsă de implicare!“, spune Emilia Arcan * Managerul SJU Piatra Neamț a trebuit să dea explicații în fața membrilor Consiliului de Administrație și la Consiliul Județean pentru trenarea lucrărilor de la noul Bloc Operator și Secția Pediatrie * Dr. Ioan Lazăr susține că nu este vinovat pentru nerealizarea planului investițional și că nu putea face plăți ilegale, pentru lucrări nerealizate

„Deraierile“ din sfera administrativă a județului au intrat în atenția noii conduceri a Consiliului Județean, odată cu schimbarea de macaz. În vizor: Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Președintele Consiliului Județean, Emilia Arcan, susține că lucrările pentru realizarea noului Bloc Operator și cele de reabilitare a Secției Pediatrie au înregistrat întârzieri semnificative și nejustificate, motiv pentru care a solicitat conducerii unității spitalicești să explice cum s-a ajuns în această situație. În primă instanță, a avut loc o ședință a membrilor Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în cadrul căreia managerul Ioan Lazăr a trebuit să răspundă care sunt cauzele întârzierilor apărute și mai ales cum a fost posibil ca sume mari de bani, alocate de Ministerul Sănătății și de Consiliul Județean, să rămână necheltuite și, deci, pierdute pentru totdeauna de spital.

Managerul spitalului a ținut să precizeze că întârzierile au apărut ca urmare a birocrației din sistem, a întârzierilor cu care s-au făcut licitațiile și a neonorării contractelor încheiate cu firmele furnizoare de aparatură medicală pentru noul Bloc Operator.

Vinovată a fost arătată ca fiind și firma care ar fi trebuit să asigure reabilitarea Secției Pediatrie, care la sfârșitul anului a dat lucrarea în subantrepriză, către alți prestatori.

Membrii Consiliului de Administrație nu au fost de acord cu răspunsurile primite, reproșându-i managerului dezinteres în realizarea planului investițional și l-au acuzat de faptul că nu a informat Consiliul Județean Neamț despre problemele cu care se confruntă, pentru a se interveni la momentul oportun, pentru urgentarea procedurilor.

* Emilia Arcan: „se impune luarea unor măsuri radicale“

„Pentru lucrările de la Blocul Operator din clădirea unde funcționează Nefromed, bugetul a venit în luna februarie 2015 și de atunci se putea da drumul la achiziții. Spune doctorul Lazăr că a fost nevoie de o modificare de proiect, cu lucrări suplimentare de 2,3 milioane de lei, dar nici pentru asta nu s-a făcut nimic. Este incredibil cum s-au putut pierde atâția bani, prin lipsă de implicare! Pentru Blocul Operator, Ministerul Sănătății a alocat anul trecut 4,235 milioane de lei și s-au consumat doar 1,172 milioane de lei. S-au pierdut 3,063 milioane de lei, în condițiile în care peste tot se vorbește despre lipsă de finanțare ori de alocări financiare foarte mici! La noi au fost bani, dar ce folos… Pentru modernizări la Secția Pediatrie, Ministerul Sănătății a alocat 900.000 de lei, iar Consiliul Județean, 100.000 de lei. Din fondurile de la minister nu s-au utilizat 338.000 de lei. Consiliul Județean a prevăzut și dotări cu aparatură medicală în valoare de 1,266 milioane de le, dar nici această sumă nu a fost consumată integral. A rămas o nerealizare de 102.000 lei. Este greu de crezut că s-a putut tolera așa o situație! Mai așteptăm niște precizări de la directorul spitalului, dar la cum stau lucrurile acolo, se impune luarea unor măsuri radicale, pentru că treaba nu e în regulă. Din păcate, orice am face, banii pierduți anul trecut nu mai pot fi recuperați. Vor fi niște alocări anul acesta, de la CJ, de la minister, dar situația pornește de la zero, nu se mai poate recupera nimic din ceea ce spitalul a avut «în mână» și i-a dat drumul“, a declarat Emilia Arcan, președintele Consiliului Județean Neamț.

* Dr. Ioan Lazăr: „Toate funcțiile sunt trecătoare“

Managerul SJU, dr. Ioan Lazăr, susține în continuare că nu are absolut nicio vină pentru tergiversarea lucrărilor și nici pentru faptul că unitatea a pierdut sume importante de bani, iar în ceea ce privește acuzația că nu ar fi informat la timp Consiliul Județean se apără spunând că fostul președinte al CJ a fost cel puțin de două ori la spital, a văzut stadiul lucrărilor și a fost informat verbal și în scris despre cauzele care au condus la stagnarea lucrărilor. „Eu mi-am făcut datoria, am informat Consiliul, a venit fostul președinte și a văzut cum stau lucrurile, am depus la CJ toate documentele justificative. Lucrările sunt tergiversate de firmele care au câștigat licitația, iar dacă anulam licitația, riscam un proces. Am trimis toate notificările la CJ. Probleme s-au creat și pe fondul modificării unei soluții tehnice privind amplasarea noului Bloc Operator, dar toate acestea s-au știut la CJ. Este adevărat că s-au pierdut sume importante de bani prin neutilizarea lor, dar atât timp cât lucrările nu au fost gata și nu s-au putut face achiziții, nu puteam face plăți ilegale. Banii s-au întors la Ministerul Sănătății. Nu știu dacă cineva dorește schimbarea mea din funcție, dar eu atâta spun: toate funcțiile sunt trecătoare“, ne-a declarat directorul Ioan Lazăr.

Geanina NICORESCU