Şeful OPC nu gustă “parizerul de soia” / Post cu smântână şi lapte vegetale?

 10 aprilie

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ nu gustă strategia de marketing a comercianţilor care vor să-şi crească vânzările la alimentele de post prin etichetări ce duc în eroare cumpărătorul şi-i induc ideea că un produs vegetal ar avea gustul brânzeturilor ori al preparatelor din carne. Astfel, în cadrul acţiunii de control privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor comercializate sub denumirea generică de produse de post, comisarii au identificat o serie de abateri.

„Echipele de control au identificat produse fabricate din ingrediente vegetale şi care poartă denumiri specifice produselor de origine animală: parizer vegetal/post şi salam de post- denumiri care nu corespund naturii produsului, sos pe bază de grăsimi vegetale cu conservare de lungă durată UHT, prezentat la comercializare ca „smântână vegetală”, soia de provenienţă Belgia- la comercializare fiind „lapte soya”, ne-a declarat ec. Vlad Ciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ.

În cadrul acţiunii de control, au fost verificate şnitelele, cubuleţele din soia, făina de soia, mixuri pe bază de soia, produse de patiserie de post, grasimi vegetale , halva, creme de patiserie.

Controlul s-a desfăşurat în reteaua comercială (distribuitori şi comercianţi), atât în mediul urban cât şi în mediul rural, fiind cuprinşi în acţiune 15 operatori economici. Abateri de la prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor s-au constatat la 13  operatori economici dintre cei verificaţi.

„Abateri s-au constatat şi cu privire la modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor: erau expuse  mai multe tipuri de texturat proteic de soia ( cuburi, marunţit, şniţele) comercializate „în vrac”, la care ambalajele originale au fost aruncate şi pe etichetele de comercilaizare nu sunt înscrise nici una dintre informaţiile obligatorii privind provenienţa , data expirării  şi lotul de fabricatie. De asemenea, s-a constatat că se comercializează produse – de exemplu Pastă vegetală cu ciuperci – la care indicaţia privind data durabilităţii minimale respectiv sintagma: „A se consuma , de preferintă, înainte de…”  sunt ilizibile”, a mai spus şeful CPC Neamţ.

Din păcate, unii comercianţi profită de graba unor cumpărători ori de problemele de vedere ale unora şi plasează în spaţii destinate produselor de post alimente care au în lista de ingrediente componente de origine animala (cazeină, zara). De exemplu, „Specialitate cu aroma Gouda” şi „Specialitate cu aromă Edam” pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină marca Viotros – Grecia, „Grasime vegetala tartinabila cu 48% conţinut de grăsime” şi “Margarină semigrasă 39% grăsimi cu adaos de vitamine”  care  au  în  lista  ingredientelor  zara  pudră,  „preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale şi proteină din lapte” produs în Belgia denumit la raft „caşcaval”.

Ca urmare a  constatărilor efectuate, s-au dispus oprirea temporară de la comecializare a produselor cu abateri în cantitate de 240 kg în valoare de 3610 lei şi au fost aplicate 11 amenzi contravenţionale în valoare totala de 29000 lei, plus două avertismente.

Consumatorii sunt sfătuiţi de şeful CPC Neamţ ca, atunci când cumpără produse de post, să acorde o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care lista ingredientelor conţine lapte praf, zer praf, pudră de ouă,  aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. De asemenea, pentru produsele porţionate de vânzător, cereţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica data durabilităţii minimale sau compoziţia.

 

Geanina NICORESCU