Șefii asociațiilor de proprietari de la Roman s-au încăierat în vorbe

PRIMARPREFECT 007

Chemați la sfat de Prefect, și-au adus aminte de răfuielile vechi

Miercuri în sala de şedinţe a primăriei Roman s-a desfăşurat o întâlnire a reprezentanţilor asociaţilor de proprietari din oraş şi prefectul judeţului, George Lazăr. La discuţii s-a alăturat şi primarul Laurenţiu Leoreanu care, împreună cu prefectul, a încercat să afle care mai sunt problemele majore ale cetăţenilor.

Majoritatea chestiunilor arzătoare prezentate făceau referire la societatea ApaServ şi la tarifele mari practicate la toate serviciile oferite nu numai la preţul cerut pentru apă. Primarul Romanului a reamintit faptul că este cu ochii pe activitatea acestei societăţi ce deţine monopolul asupra furnizării lichidului vital pentru oameni şi, pentru a monitoriza cât mai corect consumul de apă, va introduce în cel mai scurt timp posibil un sistem de citire automată a apometrelor prin fibră optică la un bloc ANL.

Câţiva preşedinţi ai asociaţilor de proprietari au confirmat faptul că, acolo unde au reuşit să introducă în toate aparatementele acelaşi tip de apometru şi suplimentar un apometru de control lângă cel ce aparţine de ApaServ s-a constatat că plata s-a făcut « la picătură » fără a se mai înregistra pierderi.

Diferenţa mare dintre apa consumată şi înregistrată în fiecare apartament creează cele mai mari probleme la plata facturii la întreţinere. S-a constatat, au anunţat şefii de asociaţii, că la unele blocuri au fost facturaţi şi 9 metri cubi de apă suplimentar de persoană ceea ce face ca suma de plată afişată să fie considerată o « piatră de moară » pentru bugetul celor mai multor familii.

Cauzele care duc la apariţia acestor diferenţe uriaşe sunt diverse şi, aşa cum sublinia atât prefectul George Lazăr cât şi primarul Leoreanu, vor putea fi eliminate numai prin unirea eforturilor tuturor proprietarilor dintr-o scară de bloc sau, de ce nu, din întreaga asociaţie. Dacă proiectul propus de primar pentru blocul ANL se va dovedi a fi un succes şi nu va implica costuri prea mari, va fi implementat la toate blocurile pentru a elimina plata pierderilor de apă datorată conductelor vechi ale celor de la ApaServ.

Printre alte probleme semnalate de preşedinţii de asociaţii de proprietari au fost şi cele legate de unele lucrări de asfaltare ale unor alei dintre blocuri care s-ar fi făcut de mântuială iar în timpul ploilor locurile devin adevărate bălţi periculoase pentru oameni şi pentru maşini. Finalul întâlnirii a fost acaparat de reprezentantul unui grup de iniţiativă a locatarilor care solicită contorizarea individuală a consumului de apă dar şi desprinderea din asociaţia de proprietari. Ioan Roman, liderul grupului de iniţiativă, care încă se adresează ”consiliului popular” (semn că istoria a stat pe loc pentru unii) s-a plâns de nesimţirea cu care a fost tratat de cei de la firma de salubritate Rossal care nu au vrut să încheie contract separat cu cei care s-au desprins din asociaţia de proprietari. Deoarece discuţiile s-au încins între membrii grupului de iniţiativă şi preşedinţii de asociaţii iar cei de la prezidiu nu mai puteau controla discuţiile, primarul şi prefectul au hotărât la unison să părăsească sala considerând că întâlnirea s-a terminat iar problemele care se dezbăteau cu patimă în sală nu mai aveau cum să fie de competenţa lor, fiind se pare doar o luptă mai veche între vechii şi actualii preşedinţi de asociaţii care văd diferit aceeaşi problemă, cea a rezolvării problemelor administrative ale cetăţenilor la nivel de asociaţie.

Dan VASILIU