Șefi noi în justiția nemțeană, după un concurs dificil

DEN HAAG - Vrouwe justitia. ANP VALERIE KUYPERS
DEN HAAG – Vrouwe justitia. ANP VALERIE KUYPERS

Consiliul Superior al Magistraturii a validat noii șefi din justiția nemțeană. Concursul, care s-a încheiat oficial odată cu validarea candidaților admiși și publicarea listei de către CSM, a început din luna martie, cu înscrierile la concurs, validarea dosarelor, apoi din luna mai s-au desfășurat probele efective.

Singurele funcții adjudecate în Neamț sunt cea de vicepreședinte al Judecătoriei Piatra Neamț și cea de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț. În urma concursului susținut, judecătoarea Adina Dumitrița Munteanu a obținut funcția de vicepreședinte, care înainte de examen a fost asigurată prin delegare de un judecător, cu 7,810 punctaj final (7,42 nota la proiectul privind exercitarea atribuțiilor funcției și 8,20 nota la testul scris privind managementul, comunicarea și resursele umane). Funcția de președinte al judecătoriei este asigurată, în continuare, prin delegare, până la sfârșitul procesului judecătoarei Iulia Paisa, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Postul de vicepreședinte al Judecătoriei Roman a fost scos la concurs, au existat doi candidați, un judecător de la Onești și unul de la Podu Turcului, însă aceștia s-au retras din concurs după proba proiectului.

Cea mai mare notă obținută de un candidat judecător la acest concurs pentru funcții de conducere a fost 9,80.

*Violeta Acsinte Hobincu, noua șefă a Parchetului Neamț

Concursul recent încheiat a desemnat un nou prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, condus în ultimii șase ani de procuroarea Daniela Bâlha.

Funcția aparține acum procuroarei Violeta Acsinte Hobincu, care vine de pe funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Magistratul a obținut nota 8,25 la proiectul privind exercitarea atribuțiilor funcției și 7,60 la testul grilă, fiind admisă de CSM cu 7,92 punctaj final. Contracandidatul ei, procurorul Gheorghe Manuel Humulescu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, a fost la un pas de a-și adjudeca funcția de conducere a Parchetului Neamț, nota sa finală fiind 7,50.

Noua șefă a Parchetului Neamț vine de pe o funcție importantă. La finele anului 2012 a participat și câștigat prin concurs funcția de prim-procuror al Parchetului Piatra Neamț, funcție vacantată prin ieșirea la pensie a procurorului Viorel Nica. La finele anului 2015, Violeta Acsinte Hobincu a câștigat, tot prin concurs, un post la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, iar între timp a participat și și-a adjudecat pentru a doua oară conducerea Parchetului Piatra Neamț, funcție în care a fost numită la începutul acestui an pentru un nou mandat de 3 ani. Experiența profesională și complexitatea funcției de conducere a unei instanțe superioare au determinat-o să intre în concursul pentru conducerea celei mai mari unități de parchet din județ și a câștigat.

Din Neamț, în urma concursului recent încheiat, pleacă procuroarea Camelia Peterfy. Fosta șefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, magistratul a câștigat funcția de conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși cu nota finală 8,28 (nota 8,56 la proiect și 8 la testul grilă), deși s-a înscris și pentru un nou mandat la Roman. Opțiunea ei principală a fost admisă de CSM, care i-a validat rezultatul pentru Parchetul Huși.

Parchetul Roman rămâne să fie condus prin delegare, funcția nefiind obținută de nici unul din ceilalți doi candidați, dintre care unul nu a fost valida, iar celălalt retrăgându-se din concurs. Pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului Roman nu a fost nici un candidat, astfel că echipa este completată prin delegare.

Această sesiune de concurs a fost una destul de dificilă, nu toate cele 102 funcții vacante la instanțe și 130 de funcții de conducere a unităților de parchet scoase la concurs de CSM fiind ocupate. Cel mai mare punctaj obținut de candidații procurori a fost 9,45. După vacanța judecătorească se va organiza o nouă sesiune de concurs pentru funcțiile rămase neocupate și pentru cele care se vacantează ulterior.

Cristina IORDACHE