* DRUPO subiect de plângere la Prefect și la Parchet
Interpretarea rezultatului votului necesar pentru transformarea firmei DRUPO din SA în regie autonomă duce la un nou război care va angrena Prefectura și Consiliul Județean dar ar putea crea un front nou, în zona de anchetă penală.
Consilierul județean Ciprian Șerban, inițiatorul proiectului respectiv dar și membru în AGA la DRUPO, a declarat la puțin timp după ședința CJ că va face plângere penală împotriva secretarului interimar al județului și că va supune cazul atenției prefectului și Departamentului de Verificare a Legalității din Prefectura Neamț.
Vineri, la ședința CJ, proiectul de transformare a organizării juridice a firmei respective a încins spiritele și a fost îndelung dezbătut. Principalii oponenți au fost președintele Culiță Tărâță și consilierii UNPR care au cerut ba renunțarea la proiect, ba amânarea lui.
După ce solicitarea de amânare a picat, la votarea proiectului propriu-zis, a rezultat o situație din ciclul „doi juriști, trei păreri”. Voturile pentru au fost 20, iar secretarul interimar al județului a precizat că ar fi vorba de un proiect în care se pune problema patrimoniului şi trebuie două treimi, nu majoritate simplă, adică 23 de voturi.
„Este evident că doamna secretar nu are dreptate. Nu e vorba de vânzarea sau de înstrăinarea patrimoniului. Vorbim doar de o altă formă de organizare, dar DRUPO rămâne tot a Consiliului Județean iar activele sale vor fi tot ale județului. E doar o schimbare de titulatură. Consider că doamna Mititelu nu a procedat corect, că a dat acest verdict ca să-i facă pe plac președintelui Tărâță. Voi cere Prefecturii să analizeze cazul și îi voi face doamnei Mititelu o plângere penală pentru abuz în serviciu”, a declarat consilierul județean Ciprian Șerban.
Cazul DRUPO se adaugă astfel celorlalte în care deciziile de la CJ ajung sub analiza Prefecturii. Până acum s-au consumat deja episoade pe subiectele „consilierii președintelui CJ” sau „deciziile de prelungire a mandatelor directorilor interimari de la spital”.
Inițiativa transformării DRUPO în regie autonomă are la bază ideea că, în această nouă formă juridică, firma ar putea accesa mai ușor și cu cote de co-finanțare substanțial reduse, fonduri care să fie utilizate pentru retehnologizare.