*Pentru prepararea zarzavaturilor gospodinele vor scoate mulți bani din buzunare *Ieri, în Piața Mare, un kilogram de hribi costa mai mult decât kilogramul de carne, respectiv 30 de lei!
Vara secetoasă și-a pus din nou amprenta pe prețurile practicate de comercianții din piețe, care își vând legumele la „scoruri“ destul de mari, asemănătoare cu cele de anul trecut, când la fel lipsa precipitațiilor a înclinat balanța scumpirilor. Ieri am trecut prin Piața Mare, unde marfă era destulă pe tarabe, dar clienți – ba! Pe ici, pe colo, câteva gospodine priveau cu atenție la marfa expusă, comentând la prețurile afișate. „Acuși trebuie să punem zarzavaturile și zacusca în borcane, dar ăștia ne jumulesc de bani. Probabil că mă voi limita la strictul necesar. Păi ce-o să fac?“, ne-a spus Elena P., o doamnă din Piatra Neamț, supărată de situație.
De partea cealaltă, târgoveții se plâng că n-au mușterii care să le cumpere marfa, iar nervozitatea am simțit-o pe propria piele când ieri am încercat să vorbesc cu o vânzătoare, care cu un ton ridicat m-a legitimat și mi-a spus doar câteva fraze: „În fiecare an avem tot mai puțini clienți. Lumea se rezumă la puțin și cumpără strictul necesar“. În momentul în care am întrebat-o dacă prețurile afișate sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, replica a venit ca trasă din săgeată și plină de „venin“: „Păi nu vedeți că am treabă? Vă rog să mă lăsați în pace!“ De la doamna cu pricina, supărată nevoie mare, am plecat repejor să văd cu atenție cât costă legumele. Ca de fiecare dată, gogoșarii și kapia ocupă locuri fruntașe în topul scumpirilor. Un kilogram din această marfă costa între 4 și 5 lei. Pentru un kilogram de ardei gras, oamenii trebuie să plătească în jur de 3 lei. Pentru zacuscă, gospodinele folosesc și ceapă, morcov și vinete. Prima de pe listă costa 2,5 lei kilogramul, iar vinetele, între 1,5 și 2,5 lei kilogramul, în funcție de calitate. Morcovul se vindea cu 2 lei kilogramul. Și roșiile usturau la buzunare, mai ales cele ecologice de grădină, care puteau ajunge și la 5 lei kilogramul. Pentru murături, e musai nevoie de ardei iuți. Aceștia care costau „doar“ 8 lei kilogramul. În aceeași piață, castraveții se vindeau cu prețuri cuprinse între 1,5 și 2,5 lei kilogramul. Și rădăcinoasele erau scumpe. Kilogramul de pătrunjel și de țelină costa 7 lei. Fasolele păstăi erau mai scumpe cu un leu față de rădăcinoase. Doar cartofii erau ceva mai ieftini, respectiv 1,5 lei kilogramul. Legătura de pătrunjel verde se dădea cu 1 leu. Pentru varză, cei interesați trebuiau să achite 2 lei kilogramul. La marginea pieței, acolo unde marfa se comercializează direct pe caldarâm, erau mulți oameni cu diferite produse, chiar și cu hribi, care costau mai mult decât un kilogram de carne, respectiv 30 de lei!
V. ANDRIEȘ