*În weekend, prin piețe, un kilogram de gogoșari se comercializa cu 4 sau 5 lei
*La polul opus, barabulele erau mai ieftine, respectiv 1,20 de lei kilogramul
*În aceeași zi, pe tarabe, hreanul și ardeii iuți – ne frigeau la buzunare, cu prețuri cuprinse între 15 și 20 de lei kilogramul
E toamnă. Anotimpul când prin bucătărie, gospodinele trebăluiesc cu pricepere și elan de dimineață și până seara tărziu, pentru a-și umple cămara cu tot felul de preparate specifice acestei perioade, respectiv zacuscă, salate la borcan, vinete coapte de pus în congelator, plus tradiționalul zarzavat necesar pentru ciorbele gustoase.
Trecând de la acest aspect, zilele trecute, am trecut prin Piața Mare pentru a observa „pulsul” prețurilor și pentru a vorbi cu piețarii care aduc și vând legume și fructe. Chiar dacă ne-am fi așteptat la o ieftinire a mărfii, mai ales că a fost o primăvară taman bună pentru agricultură, surprinzător, prețurile legumelor și a zarzvaturilor erau aproximativ aceleași ca cele practicate anul trecut.
Cumpărătorii- bani puţini, vânzătorii – muncă multă
„În Galați a fost secetă mare. Oamenii au săpat puțuri adânci ca să scoată apă. E jale! Abia zilele trecute a mai plouat un pic. Cu siguranță că legumele se vor mai scumpi, mai ales că marfa mai bună s-a vândut deja”, ne-a spus supărat un precupeț din Piața Mare. De partea cealaltă, oamenii s-au plâns că prețurile sunt un pic piperate, iar marfa nu așa de bună cum ar trebui.
“E foarte greu de trăit! Sunt ieșită cu o pensie mică de boală, iar după cum vedeți și dumneavostră în afară de barabule, toate sunt scumpe, chiar dacă a plouat bine în primăvară. De multe ori am cumpărat ardei kapia și erau stricați pe dinăuntru. Dar cui să te jălui?’’, ne-a spus cu amărăciune o doamnă, care se afla în fața unei tarabe și încerca să negocieze cu o vânzătoare aprigă la gură : ‘’Mata știi cât muncim noi la pâmânt până să vindem marfa? Sau poate crezi că ne pică ceva din cer…”. Cârcotaș, i-am privit cu atenție mâinile și n-am văzut niște palme așa de muncite și nici pământ din arătură pe sub unghii, care dimpotrivă erau frumos lăcuite. Concluziile le trageți dumneavoastră…
Şi zacusca arede la portofel
Pentru a face niște calcule, am privit cu atenție la prețurile afișate pe mesele din piață. La loc de cinste, pe tarabe erau așezați gogoșarii și ardeii kapia, care în funcție de calitate, se comercializau cu prețuri cuprinse între 3 și 5 lei kilogramul, iar ardeii grași albi se vindeau cu 2,50 sau 4 de lei. Morcovul era ceva mai ieftin, respectiv 2 lei kilogramul, la fel și varza. Pentru țelină, doritorii plăteau cu doi lei mai mult. Și rădăcinoasele se dădeau la prețuri piperate. De exemplu, un kilogram de pătrunjel era 5 lei, iar păstârnacul 4. Cei care pofteau la ceapă verde, plăteau pentru o legătură 2 lei, iar pentru ceapa uscată 2,50 de lei kilogramul. Și vinetele erau destul de scumpe și puține la vânzare. Un kilogram costa în jur de 4 sau 5 lei. Iarna, murăturile sunt un deliciu. Nemțenii care doreau să cumpere castraveți sau gogonele, trebuiau să scoată din buzunar 2 lei pentru fiecare kilogram. Hreanul este nelipsit pentru aceste preparate, însă și foarte scump. Pe tarabe, un kilogram costa și 20 de lei. Și ardeii iuți “frigeau” aprig la buzunare, fiindcă costau cu 5 lei mai puțin. Pentru o zacuscă delicioasă, e musai nevoie și de ghebe. Din păcate, marfa era puțină și se vindea cu 10-15 lei kilogramul. Hribii erau ceva mai scumpi, respectiv 25-30 de lei kilogramul. Și ar mai fi ceva de spus. La ieșirea din piață, sunt câteva tarabe unde se comercializează brânzeturi și lapte, în niște condiții nu prea creștinești. De exemplu, în aceeași zi, o bătrânică cu batic pe cap și cu un zâmbet șters, așezată pe un scaun, mă tot îndemna sa-i cumpăr cașul și brânza frământată de pe măsuța din fața ei. Din milă, primul instinct a fost să duc mâna la portmoneu, însă când am văzut marfa neacoperită și niscaiva muște care se “înfruptau” fără niciun un fel de oprelești pe brânzică, am făcut repede stânga împrejur și mi-am căutat de drum…
Valentin ANDRIEȘ