Se reiau dezbaterile pe strategia de dezvoltare a județului

cj-neamtLuni, la sediul Consiliului Județean Neamț, va avea ce loc cea de a doua dezbatere publică a Strategiei Județului Neamț. O primă dezbatere a documentului avut loc pe 16 martie. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, directori ai instituţiilor deconcentrate, parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri. Documentul a fost dezbătut şi s-au făcut diferite observaţii. Unii primari şi compania judeţeană Apa Serv, au venit cu o serie de sugestii, iar conducerea judeţului aşteaptă în continuare propuneri. „Vom face încă o dezbatere, pentru a putea cuprinde totul în strategie. Dacă cineva are o idee, să vină să o prezinte, să o analizăm. Important este să ne exprimăm punctul de vedere. Odată aprobat, documentul devine oficial”, a spus Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean. Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Neamţ pe perioada 2014-2023, are ca obiectiv central să se asigure că măsurile şi acţiunile întreprinse în direcţia dezvoltării socio-economice durabile de către toţi actorii de la nivelul judeţului, atât publici cât şi privaţi, sunt sinergice şi sunt cât mai eficiente în atingerea scopurilor propuse.

Strategia  este un document perfectibil și depinde de noi în ce măsură vom fi în stare să participăm la conturarea  unui document care să fie și utilizabil. Avem o problemă și la nivelul mediului de afaceri prin o anumită inadvertența asociativă care să ducă la identificarea unor probleme cu adevărat importante. Poate este timpul să gândim că operatorii economici, cetățenii județului,  ar  trebui să creeze agenda publică a politicienilor și a administrațiilor locale. În ansamblu, acest document este bine structurat, exploatabil. Am o multitudine de propuneri pe care am să le trimit echipei care a întocmit acest document. Este important să găsim acele elemente de specificitate locală, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea industrială. Avem probleme mari legate de de două domenii mari a unei activități economice pentru județ și anume, exploatarea resursei  de materie primă cu specificitate locală. Aici mă refer la lemn și la singurul depozit de argilă din România, care există în Dealul Vulpii, județul Neamț”, a spus Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț. Acesta a mai precizat că ”sunt domenii în care noi putem interveni pentru acele elemente de detaliu din acest document, deoarece pentru următoarele proiecte cu finanțare europeană trebuie să se regăsească în această strategie, altfel nu sunt eligibile. Deci, strategia nu poate rămâne doar un document pus undeva într-un sertar.  Avem o structură de rezistență, ne trebuie elementele de detaliu”.

Strategia este structurată în trei părţi principale: analiza provocărilor şi nevoilor la nivelul judeţului pentru perioada 2014-2023, propunerea viziunii de dezvoltare şi a obiectivelor generale, structura operațională.

Ingrid CIOFOAIA