Se plătesc ajutoarele de încălzire cu lemne

19/12/2013

primaria

Veste bună de la Primăria Piatra Neamț:
Beneficiarii ajutorului pentru încălzirea locuințelor cu lemne sunt anunțați de către Primăria Piatra Neamț că pot intra în posesia sumelor de bani cuvenite până la Crăciun.

Astfel, plata pentru sezonul noiembrie 2013 – martie 2014 se face începând de ieri și va continua în zilele de 19, 20 și 23 decembrie, la casieria instituției. Listele cu beneficiarii validați sunt afișate chiar lângă casieria primăriei.
În acest moment, sunt validați circa 500 de beneficiari ai acestui tip de încălzire. Per total, pe toate tipurile de ajutoare de încălzire (cu agent termic în sistem centralizat, cu curent electric sau pe centrale termice pe gaz proprii) au fost aprobate, până la termenul de 20 noiembrie, cam 3000 de cereri. Alte 1025 au fost respinse din cauza înăspririi condițiilor legale stabilite de Guvern.
Astfel, pentru a putea beneficia de aceste ajutoare financiare, solicitanții trebuie să facă dovada deținerii legale a spațiului de locuit (contract de vânzare cumpărare sau de închiriere declarat la Direcția Finanțelor) și a faptului că nu au autoturisme mai noi de 10 ani.
Înăsprirea acestor condiții a dus la triplarea cererilor respinse pentru sezonul 2013-2014 față de iarna anterioară când au fost refuzate la plată doar 350 de cereri.
Dacă în privinţa ajutorului pentru gaze naturale situaţia este mai simplă, în sensul că pe factura de la asociația de proprietari sau de la furnizorul de gaz va apărea suma pe care o mai au de plătit după ce se scade cuantumul ajutorului, în ceea ce-i priveşte pe beneficiarii ajutorului de încălzire cu lemne situaţia este alta. Aceştia primesc banii în mână, urmând să-şi achiziţioneze singuri lemnele de foc.
D.V.