Se lucrează de zor la Curtea Domnească…  

lucrariConducerea Primăriei Piatra Neamț speră că săptămâna viitoare, lucrările de la Muzeul Curtea Domenască vor fi gata astfel încît să se poată amenaja expoziția aniversară dedicată Zilelor Orașului Piatra Neamț. Între timp, edilii spun că ultimele retușuri la Muzeul de Etnografie, clădire de patrimoniu reabilitată prin intermediul aceluiași proiect din Piatra Neamț vor fi gata astăzi.

”Deocamdată remedierea problemelor cauzate de infiltrațiile de la  Muzeul Curtea Domnească nu s-a finalizat, în mare parte din cauza condițiilor meteo nefavorabile”. Cert este însă că astăzi se vor monta apărătorile pentru scurgeri la Muzeul de Etnografie, parte integrantă a aceluiași proiect european, proiect finalizat la începutul acestei luni”, a declarat Aurelia Simionica, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Inițial, autoritățile locale promiseseră că ”beciurile” de la Curtea Domnească vor fi gata înainte de zilele orașului pentru a se putea amenaja o expoziție închinată domnitorului Ștefan cel Mare, întemeietor al întregului complex ce a fost reabilitat prin intermediul unuia dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană – „Restaurarea şi punereaîn valoare a zonei istorice şi culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra Neamţ – prin reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a siturilor şi clădirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţă, Ruinele Beciului şi Ruinele zidului de incintă ale Curţii Domneşti şi Muzeul aferent” – proiect cu o durată de implementare de 52 de luni şi o valoare totală de 24.543.091,66 lei, cu asitenţă financiară nerambursabilă de 17.126.944,77 lei.

Muzeul Curtea Domnească a fost închis pentru public în urmă cu câţiva ani, când au demarat lucrările la amplul proiect european de refacere a întregului complex de la Curtea Domnească. Acesta urma să fie redat iubitorilor de istorie dar şi turiştilor, în jurul datei de 24 iunie când municipiul Piatra Neamţ îşi aniversează ziua. Cu această ocazie reprezentanţii Complexului Muzeal Judeţean îşi propuseseră să amenajeze o expoziţie cu obiecte ce înfăţişează trecutul istoric al zonei şi perioada în care a domnit peste Moldova Ştefan cel Mare, domnitor care a şi „contruit” zona în sine, în urmă cu aproape 600 de ani, şi Turnul care îi poartă numele. (I. Ştefănescu)