Se închide Compartimentul Diabet zaharat din Spitalul Județean!

* Singurul medic angajat pleacă în concediu, astfel încât nici în policlinică nu vor mai fi acordate consultații, timp de o lună * Programările pentru ambulatoriu au ajuns la luna octombrie!
Bolnavii de diabet din județul Neamț rămân fără medic de specialitate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, începând cu data de 7 iulie. Compartimentul Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va fi închis o lună de zile, timp în care întregul personal va fi în concediu de odihnă, în frunte cu singurul medic de specialitate din spital și în policlinică. Unitatea mai are angajat un diabetolog, însă acesta se află în concediul de creștere a copilului.

Dr. Ana Pricope intră în concediu de odihnă, conform drepturilor pe care le are ca angajat al acestei unități medicale. Fiind singurul doctor de specialitate din spital, compartimentul de diabet zaharat nu poate funcționa fără cadru medical și, în consecință, tot personalul e acolo va pleca, de asemenea, în concediu. Din păcate va trebui să închidem, pe perioada lunii iulie, și cabinetul de diabetologie din policlinică, pentru că același medic efectua și programul de consultații în ambulatoriu. Sunt foarte mulți bolnavi cu diabet, care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, însă nu avem altă soluție decât ca urgențele să fie preluate de medicii noștri interniști. Am scos la concurs posturi de diabetolog, dar nu a venit nimeni“, ne-a declarat dr. Silviu Verzea, director medical și purtător de cuvânt la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Numărul foarte mare și în continuă creștere a bolnavilor de diabet din județul Neamț a făcut ca programările, decalate cu o lună și din cauza concediilor, să ajungă la luna octombrie! Zilnic, la cabinetul de diabet din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț nu pot fi programați și, implicit, consultați gratuit, prin contract cu CAS, decât 40 de persoane. Fiind foarte mulți bolnavi de diabet, CAS Neamț depune eforturi pentru a face față cheltuielilor aferente medicației pentru aceștia. Din păcate, în ultima perioadă, tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu diabet, acesta fiind un mare semnal de alarmă pentru părinții care nu conștientizează că zaharurile în exces îmbolnăvesc copiii, îi duc la obezitate și, implicit, la boli care derivă din această dereglare.

CAS Neamț informează că, în conformitate cu Fundamentarea propunerilor de rectificare a bugetului FNUASS aprobat pentru CAS Neamț în anul 2017, necesarul de suplimentat până la finele anului 2017 pentru programul național de diabet se ridică la 3.646 mii lei.

Geanina NICORESCU