Se coace Strategia judeţului pentru Programul UE 2014-2020

15/03/2013

Astăzi, în Piatra Neamţ, vor avea loc două acţiuni pregătitoare pentru analiza ce va sta la baza realizării Strategiei de dezvoltare judeţene pentru atragerea de fonduri europene din programul pentru perioada 2014-2020. Dimineaţă de la ora 10, în Sala „Calistrat Hogaş” a Palatului Administrativ va avea loc seminarul informativ „Oportunităţi de finanţare prezente şi viitoare”, iar de la ora 12, la Central Plaza, Sala Avangarde are loc întâlnirea mediului de afaceri cu parlamentarii nemţeni „Economia nemţeană 2013-2016”, iniţiată de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

La seminarul de la CJ sunt invitaţi toţi primarii din cele 78 de comune nemţene şi ai celor 5 oraşe, parlamentarii nemţeni şi consilierii judeţeni.

Iniţiativa întâlnirii îi aparţine vicepreşedintelui Consiliului Judeţean,

Lucian Vişan, care-şi doreşte să fie unul dintre principalii actori ce vor sta la baza accesării de finanţări europene din Programele Operaţionale 2014-2020. „În cadrul seminarului vor fi prezentate informaţii capitale de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Nord Est şi ai Autorităţii de Management POS DRU, l-am invitat şi pe principalul reprezentant al mediului de afaceri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, domnul Mihai Apopii”, a precizat Lucian Vişan. „Este foarte importantă relaţia cu mediul de afaceri, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene trebuie să fie parteneri în proiecte cu oamenii de afaceri şi împreună să realizeze proiecte pentru a accesa şi a absorbi cât mai multe fonduri de la Uniunea Europeană. Îmi doresc ca la 1 ianuarie 2014 judeţul Neamţ să fie foarte bine pregătit pentru aceste finanţări şi să nu mai existe sincope şi problemele care au existat până acum”.

Pe parcursul acestui an vor mai fi organizate încă trei astfel de seminarii informative, următorul în luna iunie, un altul în septembrie şi ultimul în decembrie, când ar trebui să fie gata şi Strategia judeţului Neamţ pentru perioada programatică 2014-2020.

De luni, 18 martie, vicepreşedintele Lucian Vişan va merge în câte o primărie locală pentru a vedea ce proiecte există şi pentru a lua informaţiile necesare realizării unei analize pe care se vor baza obiectivele viitoarei strategii judeţene.