Scumpirile atacă buzunarele nemțenilor

scumpiri

Semne bune anul n-are…

*Carburanții, energia electrică și gazele mai scumpe vor antrena majorări de prețuri, în lanț, la alimente și servicii

Anul 2014 nu aduce pentru nemțeni – ca pentru toți românii, de altfel – vești prea bune în ceea ce priveşte bugetele de cheltuieli din familii. Scumpirile operate la anumite produse și servicii, încă din prima zi a noului an, anunță deja o creştere în lanţ a prețurilor, care o vor lua razna.

 

* O scumpete de benzină

Chiar dacă acciza suplimentară anunțată acum câteva luni de Guvern nu a intrat încă în funcțiune, motorina și benzina au fost deja scumpite. Nu cu mult, cu doar 9-12 bani/litru, deocamdată, iar cauza o reprezintă reașezarea calculului la acciza de bază pe un curs de schimb leu/euro dezavantajos pentru consumator, dar bun pentru buget.

Principalii furnizori de combustibil la pompă din Neamț – Petrom, Rompetrol, Luckoil au operat deja aceste majorări de prețuri, iar angajații acestor firme știu că e doar începutul. Încet dar sigur, benzina CO 95 va ”zbura” de la 5,60 lei la 6 lei/l, motorina – de la 5,90 lei la 6,30/l (chiar 6,50 lei/l, zic cei mai pesimiști) iar benzina CO 99 va ajunge la incredibilul preț de 7 lei/l.

Și gazul metan (folosit la bucătărie sau la încălzirea locuinței) este mai scump în 2014. Cu doar 1% – tot deocamdată – conform aprobării date de autoritatea de Reglementare în energie pentru E-On Gaz care operează în judeul Neamț, însă se prognozează, în scurt timp, o altă creștere cu încă 10 procente.

Celebra taxă pe stâlp impusă de Guvern va scoate și ea bani din buzunarele nemțenilor, după cum opinează specialiștii financiari. Iar ipoteza pare foarte credibilă din moment ce E-On Moldova (operatorul din județul Neamț) nu a reușit în atâția ani să înlocuiască, din resurse proprii, stâlpii de lemn din comune (vechi de 40 de ani), care pot cădea în capetele oamenilor. Nu a băgat bani E-On în investiții și modernizări pentru rețeaua pe care operează acum și va suporta din resurse proprii o taxă suplimentară? Greu de crezut…

* Și viciile costă mai mult

Dacă facturile la curent sau gaze pentru consumul aferent lunii ianuarie vor lovi abia în februarie, cele mai resimție creșteri de prețuri sunt la așa-numita categorie ”vicii”.

Toate țigările și-au majorat prețurile cu minim 50 de bani/pachet. Și berea s-a scumpit, cu aproximativ 10 bani per litru. Acciza la alcool se majorează și ea cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

În scurt timp, nemțenii vor plăti mai mult și pe polițele RCA pentru mașini. După cum spun asiguratorii, acestea vor fi mai scumpe cu minim 10 la sută, dar șoferii începători sau cei cu tamponări la activ ar putea fi ”binecuvântaţi” cu o majorare suplimentară (față de cele existente deja) chiar și de 40%.
Vor fi impozitate de acum şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal. Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate. Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare.

 

* Alimente și servicii mai scumpe

Ultimul curs valutar stabilit de BNR în 2013, de 4,48 de lei pe euro, va scumpi produsele de import şi va creşte facturile la unele servicii.

Bunurile și serviciile care sunt resimțite, direct, prin plata de către client, vor fi completate însă de celelalte produse sau servicii care se vor scumpi ca urmare a majorărilor de mai sus (energie electrică, gaze, combustibili lichizi).

Firmele care folosesc gaz metan sunt deja lovite mai dur, majorarea (care e de 1% pentru populație) fiind, în cazul lor, de 4%. Se mai adaugă și creșterea salariului minim pe economie (cu 50 de lei), fapt care face ca unii patroni să se întrebe dacă mai pot continua activitatea.

”Cea mai ușoară soluție este să creștem și noi prețurile. Că și curentul electric, și combustibilul, și gazul se regăsesc în prețul produsului final. Dar deja prețurile sunt de nesuportat pentru populație nu pentru că ar fi mari ci – ca să folosesc un truism – <<n-are lumea bani>>! Noi fabricăm produse din carne. Nu avem cum rămâne la aceleași costuri de producție, că nu putem băga aer în loc de carne și să scoatem pastramă. Și așa, ianuarie și februarie sunt luni foarte proaste, dramatice, cum să mai creștem prețul? Dar dacă nu creștem, ajungem pe pierdere, închidem firma, trimitem oamenii acasă, să le dea statul ajutor social…” – este dilema patronului unei firme de produse din carne din Neamț.

La fel de îngrijorat este și un fabricant nemțean de pâine: ”Când Guvernul a micșorat TVA la pâine, toată lumea era sceptică, zicea că noi nu vom diminua prețul. Și ați văzut, toți producătorii – și, în lanț, și comercianții – au ieftinit pâinea. Dar s-a dat cu o mână și acum se ia cu șapte. Cuptoarele noastre funcționează cu gaz sau cu energie electrică. Suntem cei mai loviți de aceste scumpiri. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar până la sfârșitul lunii ianuarie, prețul pâinii va crește cu 10, poate chiar cu 20 la sută. Nu va fi bine nici pentru populație și nici pentru producători, dar nu avem ce face…”

Daniel VINCA