Școlile profesionale, reactivate de la Neamț

*Două societăți nemțene pregătesc, în modelul învățământului profesional-dual, o clasă cu viitorii absolvenți „angajați la sigur“

Modelul bacalaureatului sau licențiatului care intră din studii direct în șomaj, atât de bine și des promovat în România, se dorește a fi întrerupt printr-un ordin al Ministerului Educației, privind aprobarea învățământului dual, ceea ce este cunoscut la noi drept învățământul profesional. Inițiativa a pornit de la Neamț, de la președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Apopii, și a fost apreciată la nivel național, ba chiar recunoscută de președintele Camerei Naționale de Comerț, la Topul Firmelor Nemțene, în octombrie 2016.

Deși ordinul Ministerului Educației, emis luna aceasta, este stufos și mult perfectibil, este un prim pas spre o carieră practică și sigură. Modelul este inspirat din cel nemțesc, fără a-i atinge, însă performanța, din cauza unor precizări care se contrazic și a unei metodologii extrem de complicate. „Cu toate acestea, putem duce spre firme acest act normativ. Este important, dacă o firmă dorește să-și înființeze o clasă pe domeniul său, în colaborare cu o unitate de învățământ, există, totuși o metodologie“, a explicat Mihai Apopii, care speră că unele precizări pot fi modificate, mai ales cele care au creat cele mai multe obligații firmelor și cele mai puțin unităților de învățământ. „Dar, una peste alta, este un câștig“…

Câștig este și pentru firme și pentru absolvenți. De exemplu, pentru firme, legile în fiscalitate dau societăților implicate în învățământul dual, drept de deducere pentru cheltuieli făcute în cadrul contractului de parteneriat încheiat cu unitatea școlară și unitatea administrativ-teritorială, începând chiar din toamna acestui an: pot acorda premii și burse elevilor; se deduc cheltuielile cu echipamentele de lucru și protecție, transport, masă, cazare, alte facilități.

Absolvenții au asigurat un loc de muncă: președintele Camerei de Comerț Neamț, Mihai Apopii, speră ca firmele să beneficieze de unele facilități și după absolvirea elevilor, „cel puțin pe o durată egală cu cea în care s-a făcut practica. Inițiativa a trecut de două comisii în Camera Deputaților, dar mi-e teamă de Comisia de Învățământ, și se știe de ce“.

Am spune că viziunea celor din învățământ este să producă șomeri, chiar dacă acest efect este consecința unei cauze mai profunde, începând de la lipsa de viziune, continuând cu dorința de a păstra catedre cu orice preț ș.a.

Cât despre firme – cele care susțin bugetul – și despre legile pentru mediul economic în general, „în România, pentru fiecare virgulă, trebuie să te lupți ani de zile. În ceea ce privește Camera de Comerț și Industrie Neamț, vom oferi consultanță tuturor firmelor care vor să promoveze învățământul dual. Datoria noastră este să sprijinim firmele chiar dacă superi pe unii dintre zeii zilei!“, a spus Mihai Apopii.

Ce firme ar putea să înființeze clase profesionale?

În general, consideră președintele CCI Neamț, cele care au peste 500 de angajați sau o asociere dintre două firme care să acopere o clasă formată din 20-25 de copii.
La ora actuală, în premieră în România, în formă de parteneriat, funcționează deja o clasă profesională în colaborare ISJ – Tehnoprod – Nord Arin, firme recunoscute pentru prelucrarea lemnului. Mihai Apopii a precizat că vor fi implicate societățile RIFIL, Kober și Smirodava.

Mariana OLTEAN TUDOSE