Şcolile profesionale nu prea au căutare

mecanic auto

* 225 locuri sunt neocupate

* Clase întregi vor fi desfiinţate

 Nici anul acesta clasele de profesională nu sunt printre cele mai agreate de elevi. O treime din numărul de locuri aprobat pentru constituire în 13 licee tehnologice şi colegii tehnice rămâne neocupată după etapa finală de încrieri.  

Potrivit statisticii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, au fost planificate clase de a X-a cu 672 locuri în total, însă după desfăşurarea etapelor de înscrieri pentru anul şcolar 2013-2014, doar 447 au fost ocupate.

Cu toate că au rămas 225 locuri libere, au fost situaţii în care numărul de înscrişi l-a depăşit pe cel planificat. Este vorba despre Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu Neamţ, unde au fost planificate 28 de locuri la specializarea mecanic auto şi s-au înscris 33 de elevi. În această situaţie, va avea loc o selecţie a elevilor înscrişi. Pentru profilul „mecanic auto” s-au înregistrat cele mai multe solicitări per total, fiind constituite clasele la limită, în speţă câte locuri au fost aprobate, atâtea şi ocupate. În rest, sunt foarte multe cazuri în care nu s-au înscris mai mult de doi, trei elevi pentru o clasă  sau chiar nici unul. Nu a fost nimeni interesat de calificarea ca ospătar sau preparator produse carne şi peşte, şi doar doi-trei elevi au dorit să se pregătească pentru meserii de frizer, manichiurist, pedichiurist, bucătar sau vânzător.

Din păcate, nici facilităţiile oferite de stat nu s-au dovedit atractive pentru tinerii care oricum nu excelează la învăţătură: burse de 200 de lei lunar, certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu şi, ce este cel mai important, deprinderea meseriei într-o societate în care, pe viitor, ar putea fi angajaţi.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la clasele de profesională de la Liceul Economic Piatra Neamţ, clasele de comerciant, ospătar, bucătar, frizer, dar şi la Colegiul Tehnic Danubiana Roman şi la Colegiul Petru Poni.

 Geanina NICORESCU