Școlile profesionale găsesc greu „clienți“

profesionala* Peste 400 de locuri au rămas libere la școlile profesionale din județul Neamț

Pentru cea de-a doua etapă de admitere în învățământul profesional, la nivelul unităților de învățământ din județul Neamț au mai rămas libere 413 locuri. Pe calificări, cele mai multe locuri neocupate în prima etapă de admitere sunt la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamț pentru specializarea operator industrie chimică organică. Tot la „Cartianu“ mai sunt 14 locuri pentru calificarea sudor, 6 pentru filator, 12 pentru tricoter-confecționer și 14 pentru confecționer produse textile. Liceul Tehnologic Economic-Administrativ are ocupate locurile aproape în totalitate, fiind rămase la dispoziția absolvenților de gimnaziu doar două locuri- pentru calificarea Comerciant-vânzător. În Piatra Neamț mai este loc, pentru absolvenții care doresc să învețe o meserie, și la Colegiul Tehnic Forestier (18), la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ (45) și la Colegiul Tehnic Transporturi (35). La Roman situația stă astfel: mai sunt locuri la Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ (19), la Colegiul Tehnic „Miron Costin“ (2), Colegiul Tehnic „Danubiana“ (4) și la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ (39). Liceul Tehnologic din Roznov mai are de completat locurile libere pentru patru calificări, respectiv mai are nevoie de 27 de elevi pentru calificările mecanic forestier, tâmplar universal, zugrav și pădurar. La Târgu Neamț, Colegiul Tehnic „Ion Creangă“, mai sunt neocupate doar 3 locuri, două dintre ele rezervate romilor. În rest, mai sunt locuri la liceele din Vânători-Neamț, Tămășeni, Ștefan cel Mare, Răucești, Pipirig, Petricani, Horia și Dămuc.

Elevii școlilor profesionale cu durata de 3 ani vor primi lunar o bursa de 200 de lei, de la stat.

Etapa a doua de admitere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani se derulează după următorul calendar: în perioada 16-17 august unitățile de învățământ gimnazial vor elibera fișele de înscriere pentru învățământ profesional cu durata de 3 ani pentru candidații care nu au participat la etapa I de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizați/admiși la liceu sau învățământul profesional și care solicită să participe la admiterea în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani în etapa a II-a. La solicitarea candidaților care au susținut și au promovat probele de verificare a cunoștințelor de limba modern, unitățile de învățământ gimnazial eliberează, împreună cu fișa de înscriere, și anexa fișei de înscriere completată cu rezultatul la proba/probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă. Tot în zilele de 16 și 17 august va avea loc înscrierea elevilor, iar pe 17 august se va afișa lista candidaților înscriși și graficul de desfășurare a probei de preselecție și/sau a probei suplimentare de admitere, după caz. Pe 18 august 2016 va avea loc derularea probei de preselecție în unitățile de învățământ în care s-a decis derularea acesteia. Pe 19 august va fi afișarea rezultatelor sesiunii de preselecție.

Pe 27 august va avea loc calcularea de către comisiile de admitere din unitățile de învățământ a mediilor finale de admitere, conform precizărilor de calcul din metodologia de admitere în învățământul profesional.

Cea de-a treia etapă de admitere va începe pe 1 septembrie și se va încheia pe 7 septembrie.

Geanina NICORESCU