Şcolile profesionale deschid târguri

scoli profesionale

* Directorii se străduiesc să nu mai aibă clase goale

Pentru a nu mai păţi ruşinea de a mai rămâne cu peste 200 de locuri la profesională  neocupate, cum s-a întâmplat anul acesta, directorii de şcoli tehnologice din Neamţ vor organiza, începând cu săptămâna viitoare, târguri de oferte şcolare.

În primă fază, în fiecare oraş din judeţul Neamţ vor avea loc şedinţe de prezentare a paletei de specializări şi, după cum a precizat inspectorul general şcolar adjunct Gabriela Banu, mediatizarea acestor oferte va conduce la atragerea de agenţi economici care să sprijine formarea profesională a novicilor: „Pentru a nu mai avea discuţii cu agenţi economici ba că nu avemeveli pregătiţi, că nu ne adaptăm pe piaţa muncii, iată că venim în întâmpinarea acestora şi le cerem ajutorul pentru întocmirea planului de şcolarizare pentru anul viitor, să vină cu oferte profesionale în cunoştinţă de cauză. Cu alte cuvinte, noi le prezentăm ce prvede metodologia, le spunem că le putem asigura o bază educaţională, iar ei să se ocupe de partea practică”.

Târgul ofertelor şcolare va fi organizat, ulterior, de şcoli în parteneriat cu agenţii economici cooptaţi în acest plan, iar potenţialii elevi şi mai ales părinţii acestora-pentru că ei au drept de semnătură pentru înscrierea la şcoală- vor avea ocazia să studieze oportunităţile.  Inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Banu a şinut să sublinieze că părinţii ar tebui să-şi cunoască mai bine copiii, şi unii să nu mai  insiste să-i dea la liceu, din singurul motiv că dă bine în faţa familiei şi a comunităţii, pentru ca la un moment dat să constate că ar fi fost mai nimerită alegerea unei şcoli profesionale, de unde tânărul iese calificat într-o meserie şi are oportunitate de angajare imediată. Nu este deloc de neglijat nici bursa de 200 de lei pe lună, acordată de stat pentru fiecare elevi care optează pentru profesională.

Şi în momentul de faţă şcolile profesionale derulează unele parteneriate cu agenţi economici care se ocupă de partea practică a învăţării elevului şi chiar îi asigură un job dacă constată că novicele a atins nivelul de pregătire dorit. Din păcate, în anul şcolar 2013-2014 au rămas neocupate peste 200 de bănci în clasele profesionale.

Târgurile ofertelor şcolare pentru şcolile profesionale, pe oraşe, vor avea loc luna aceasta, iar după ce se va trage linie, conducerea Inspectoratului Şcolar Neamţ are termen 31 decembrie 2013 pentru definitivarea planului de şcolarizare pentru anul viitor.

Geanina NICORESCU