Dimineaţa la ora 6 sună ceasul deşteptător. În fiecare dimineaţă din săptămână. Cu bucurie sari din pat, te speli, îţi pregăteşti micul dejun şi pleci apoi bucuros spre locul tău de muncă. Ajungi binedispus la firma unde ai „cartea de muncă” şi munceşti cu drag şi spor pentru a lua un binemeritat salariu la sfârşit de lună şi, în primul rând, pentru a aduce profit antreprenorului care te-a angajat.
Asta-i fericirea? Acesta-i drumul în viaţă? Avem şi alte opţiuni?
Până în 1989 drumul vieţii era bine definit de Marele şi Unicul Partid iar odată întrat în „câmpul muncii” îţi puteai face şi rezervarea la cantina întreprinderii pentru masa ce aveai de gând să o dai la pensionare. Drumul era definit, oferte alternative nu existau la îndemâna oricui şi, şcoala pentru asta te pregătea: să devii omul de tip nou care să poată clădi spre cele mai înalte culmi socialismul sau, comunismul.
Odată venit acel sângeros decembrie 1989 au fost „deschise” minţile tuturor sau, aproape tuturor şi, au apărut şi meserii noi, oferte peste hotare şi, poate cel mai important lucru şi nou totodată pentru proaspeţii absolvenţi a fost alternativa de a deveni antreprenor sau, mai popular patron.
Asta-i singura opţiune, cea de angajat, pentru care ne pregăteşte şcoala? În mod sigur nu, mai ales la Colegiul Tehnic „Petru Poni” unde elevii au aflat că există şi o altă variantă în viaţă la ceea ce înseamnă a fi angajat. Mai este varianta mult mai bună, cea de a fi antreprenor sau, în limbaj mai simplu, a fi om de afaceri.
„Elevii de la două clase din cadrul colegiului nostru, clasa a XI-a A şi cei de la XII-a B au concurat în cadrul competiţiei „Business Plan” ediţia a II-a” ne declarat doamna Dana Păiuş, director adjunct al Colegiului „Petru Poni” din Roman.
Elevii clasei a XI-a A, profil Economic, au concurat cu planul de afacere : „Butterfly Cinema” dezvoltat in cadrul firmei de exerciţiu „Sprint Service” SRL sub indrumarea profesoarei Cristina Juravle. Cei din clasa a XII-a B, tot profil Economic, au concurat cu planul de afacere „Decoraţii Spend Or” dezvoltat in cadrul firmei de exerciţiu „Splend’or” SRL sub indrumarea profesoarei Simona Stolnicu.
La această inedită competiţie au fost de faţă şi spectatori, elevii claselor a IX-a A şi a X-a A de la acelaşi colegiu. Pentru desemnarea echipei câştigătoare a fost desemnat un juriu ce a fost alcătuit de un reprezentant al mediului de afaceri în persoana doamnei Loredana Andrici şi a profesorilor Maria Nechifor şi Ana Toader. Reprezentanta mediului de afaceri, Loredana Andrici, a adus un aport important în îmbunătăţirea proiectelor prezentând condiţiile pieţii reale. Proiectul „Butterflay Cinema” a izvorât ca o necesitate pentru locuitorii Romanului de a viziona filemele preferate atât în formatul clasic cât şi în cel 3D.
Celălalt proiect „Decoraţii Splendid Or” propune iubitorilor de produse decorative şi produse hand-made să-şi valorifice rezultatul muncii la târgurile organizate cu diferite ocazii şi să ofere potenţialilor clienţi produse noi realizate şi din materiale textile reciclate.
Echipa câştigătoare, a elevilor de clasa a XI-a, a avut dificila misiune de a reprezenta colegiul la întrecerea de profil ce s-a desfăşurat la Piatra Neamţ unde a reuşit în condiţiile unei concurenţe foarte puternice să obţină o binemeritată menţiune.
Dan VASILIU