Școala Gimnazială „Ioan Luca“ din Farcașa, în competiția națională „Fără ură, cu toleranță“

Elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Luca“ din Farcașa sunt angrenați, împreună cu profesorii lor, într-un proiect de importanță majoră în procesul educațional, inclus într-un concurs național tematic non-violență. Competiția „Fără ură, cu toleranță“ este lansată de Organizația „Salvați copiii“, cu susținerea Ministerului Educației.

Școala Gimnazială „Ioan Luca“ Farcașa s-a înscris la acest concurs național cu doua clase: clasa a VI-a B -coordonată de prof. Corina Iftimie și clasa a VIII-a – coordonată de prof. Anamaria Ruștioru. Proiectul derulat de clasa a VI-a se intitulează „Copiii spun da toleranței“, iar cel dezvoltat de elevii clasei a VIII-a poartă titlul „Noi suntem toleranți“.

Prima probă a concursului constă în derularea unor discuții la nivel de clasă, realizarea unor desene cu mesaje împotriva violenței, împotriva oricărui tip de bullying. Această probă s-a concretizat în data de 6 martie, când elevii s-au dedicat realizării materialelor tematice și au schimbat idei pe tema propusă.

Ieri, 20 martie 2017, în cadrul Școlii Gimnaziale „Ioan Luca“ din Farcașa a fost organizată o întâlnire mai ampla, cu elevi din alte clase decât cele implicate în concurs, cu părinți și oficialități, fiind prezent viceprimarul Viorel Luca, asistentul social Marcela Fedeleș și un reprezentant al Poliției.

Profesoara Corina Iftimie a prezentat aspectele generale ale concursului și obiectivele unei astfel de mediatizări împotriva fenomenului cunoscut sub denumirea de bullying. În același context, elevii Andreea Bâia, Iustin Buzdugan, Maria Todirel și Ștefana Zanoagă, toți elevi ai clasei a VIII-a, au prezentat pe scurt drepturile copilului, dar și activitatea lor în cadrul acestui proiect. Profesoara Anamaria Ruștioru atrage atenția asupra importanței supravegherii activității de pe internet a copiilor și accentuează importanța comunicării între părinți și copii. Viceprimarul Luca a punctat importanța relației dintre școală, familie și autorități, în timp ce asistentul social Marcela Fedeleș a subliniat importanța unui psiholog în comunitate. Prezentă la manifestare, directoarea Georgeta Diaconu a ținut să menționeze că, în opinia sa, hărțuirile, de orice tip, au mare legătură cu educația primită acasă.Geanina NICORESCU