„În Malta, predarea lecţiilor este bazată pe foarte multă practică şi mai puţin pe teorie”
Şcoala Gimnazială ,,Daniela Cuciuc” a beneficiat de cursuri oferite prin Programul Erasmus+, care a avut loc în Malta, în perioada 15-19 aprilie 2015. La acest curs, intitulat,,Managementul clasei de elevi”, a fost acceptat un număr redus de cadre didactice: director adj.prof. Anitulesei Elena, profesoara de limba română şi engleză şi coordonatoarea proiectului. Acest curs a fost unul de formare de competente specifice si schimb de experienta cu alte tari. Într-un cadru non-formal, această experienţă permite participantilor să-şi dezvolte competenţele, să devină conştienţi de problemele sociale relevante, să descopere noi culturi, obiceiuri şi stiluri de viaţă.
Programul Erasmus+ este noua generaţie de programe comunitare în domeniul educaţiei, formării şi activităţilor de tineret şi sport şi are obiective ambiţioase pentru perioada 2014-2020. Cursurile Erasmus+ îşi propun să dezvolte dialogul intercultural, schimbul de experienţă şi de bune practici. Aceste cursuri permit beneficiarilor din diferite ţări europene să se întâlnească şi să lucreze împreună. Pe parcursul acestei experienţe, participanţii desfăşoară o serie de activităţi precum: ateliere tematice, exerciţii, dezbateri, jocuri de rol, simulări, activităţi în aer liber.
„Am avut patru module de curs, în care am desfăşurat activităţi de formare, informare şi vizita la o şcoală din Malta. Temele modulelor au fost; ,,Dinamica de grup”, ,,Comunicare”, ,,Rezolvare de conflicte/Mediere”, ,,Interculturalitate”, ,,Proiecte K2, în proiect Erasmus+” şi ,,Evaluare”. Vizita la o şcoală din Malta a fost foarte interesantă. Elevii sunt îmbrăcaţi toţi în uniformă, pe culori alese de ei. La clasă sunt câte doi profesori, unul care predă şi unul de sprijin. În pauze elevii merg doar însoţiţi de profesori, iar curtea şcolii este acoperită cu plasă. Predarea lecţiilor este bazată pe foarte multă practică şi mai puţin pe teorie. Comunicarea cu elevii este esenţială. Ea trebuie înţeleasă ca proces ce se desfăşoară de la profesor la elev, de la elev la profesor şi între elevi. Relatiile dintre emitător şi receptor sunt deschise, sincere, nestresante, pentru ca mesajul să fie bine perceput şi liber acceptat. Calitatea comunicării influentează climatul din interiorul grupului, care, la rândul lui, influentează procesul învăţării. În calitate de manager al clasei, profesorul conduce activitatea de formare şi educare a elevilor. Pentru denumirea acestei activităţi putem folosi termenul de „dirijare” , în sensul că profesorul este dirijor, iar orchestra care interpretează cântecul este clasa de elevi. Stilurile de conducere adoptate ţin de profesor, dar şi de particularitatea grupului. Profesorul este principalul îndrumător al elevilor în procesul învăţării. Pentru aceasta, profesorul trebuie să-şi cunoască bine elevii şi să-i îndrume în functie de problemele fiecăruia, deoarece îndrumările cu caracter general, sunt destul de rare. În funcţie de îndrumările primite, elevul îşi formează comportamente care îl ajută sau nu, să se integreze în activitatea de învătare”, a subliniat prof. Elena Aniţulesei, director adjunct al Şcolii Daniela Cuciuc.
Cursurile Programului European Erasmus+ vin în sprijinul cadrelor didactice de la Şcoala ,,Daniela Cuciuc”, care privesc dintr-o altă perspectivă managementul clasei de elevi, una eficientă, complexă şi completă.
Geanina NICORESCU