ȘCOALA CU 5 ELEVI

scoala izolata * micuța școală din Secu a fost amenințată cu închiderea

* autoritățile din Bicaz au salvat-o în ultima ședință de Consiliu

* A fost lansată şi ideea unui învăţământ on-line, la distanţă

Doar 5 elevi mai învață în școala din satul Secu, care aparţine administrativ de Bicaz. Toți, din 4 clase diferite. În ultimii ani, tot o mână de elevi de ciclu primar a ţinut unitatea funcţională, în sistem comasat, adică un singur dascăl se ocupă de educaţia lor. Mai bine aşa decât cei mici din cătun să fie trimişi la alte şcoli, zi de zi, la 15 kilometri depărtare de casă.

Aleşii bicăjeni erau pregătiţi să ia în discuţie la ultima şedinţă situaţia Şcolii Secu, ultima funcţională în satele anexate oraşului de sub baraj, şi care aparţine administrativ de Şcoala Gimnazială nr. 1 Bicaz, privitor la planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, însă nu a mai fost nevoie.
„Propun să retragem punctul de pe ordinea de zi pentru că, urmare a tuturor eforturilor depuse de conducerea Şcolii nr.1 şi de Primăria Bicaz, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi-a însuşit propunerea noastră pentru anul şcolar 2015-2016 ca unitatea de învăţământ din satul Secu SĂ FUNCŢIONEZE. Deci, nu mai are obiect proiectul de hotărâre”, a subliniat Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz.

Cu exact un an în urmă, aleşii locali au fost nevoiţi să discute exact acelaşi subiect, în condiţiile în care în şcoala din cătun mai învăţau 8 elevi. Atunci, ca şi acum, conducerea şcolii a înaintat Inspectoratului Şcolar un memoriu prin care a argumentat necesitatea menţinerii şcolii, iar conducerea oraşului Bicaz a insistat, la rându-i, pe această temă. Memoriul a fost luat în discutie şi aprobat. Ca soluţie „de avarie”, anul trecut, primarul lansa ideea unui învăţămînt on-line, la distantă, model practicat în unele tări europene, asiatice sau în Australia. Idee susţinută, pe atunci, şi de viceprimarul Nicu Butnaru, care a avut ocazia ca în urmă cu cîţiva ani să vadă un astfel de sistem de învăţămînt în Suedia. Copiii mergeau într-o sală de clasă amenajată în gospodăria unuia dintre părinţi, cu bănci, cu tablă, în plus existând un ecran video destul de generos prin intermediul căruia elevii erau coordonaţi de către învăţătorul de la şcoala mare.Iar dacă primăria ar putea sprijini logistic acest demers, vicele avea speranţe că şi Inspectoratul ar putea agrea ideea.

Distanţa de la Secu la Bicaz este de 15 kilometri , drumul este unul forestier şi traversează pădurea pe marginea lacului.

„Noi am înţeles, încă o dată, problema, iar în urma discuţiilor urtate cu conducerea Şcolii nr. 1 Bicaz, cu domnul primar Sălăgean, am ajuns la concluzia că şcoala poate funcţiona, date fiind condiţiile geografice. Se poate, deci, merge cu aceeaşi structură şi în anul şcolar 2015-2016, fără a afecta în niciun fel masa bugetară a Şcolii nr. 1”, a conchis inspectorul şcolar general Viorel Stan, din cadrul ISJ Neamţ.

Tot pentru a veni în sprijinul unor elevi din zona Bicaz, legislativul oraşului a votat, la ultima şedinţă de CL de la Bicaz, alocarea unei sume lunare, din bugetul local, în anul şcolar 2014-2015 reprezentând acoperirea cheltuielilor de transport, la sfârşit de săptămână, în perioada cursurilor, de la internatul şcolar Bicaz către domiciliile lor din satele Secu şi Izvorul Alb şi retur, pentru cei 16 elevi mai mari, care au trecut de şcoala primară.

Geanina NICORESCU