Şcoală-container pentru elevii din Băneasa-Bozieni

scoli pregatite* 33 de unităţi şcolare nu au autorizaţie  sanitară

* Marea lor majoritate, din mediul rural,  nu au surse de apă sau apa nu este potabilă

* Comunele cu cele mai multe unităţi de învăţământ neautorizate sanitar sunt, de departe, Oniceni şi Bahna

Sute de elevi şi preşcolari încep anul şcolar în condiţii improprii. Zeci de şcoli primare, gimnaziale şi grădiniţe din tot judeţul Neamţ nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Mai mult, se pare că acestea nici nu vor fi obţinute prea curând, marea lor majoritate neavând surse de apă potabilă.

În acest moment, 33 din cele 248 de şcoli şi grădiniţe existente pe teritoriul judeţului Neamţ nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Marea lor majoritate sunt clădiri vechi care, deşi au fost renovate tot nu au apă potabilă şi toalete interioare. În unele sate clădirile în care funcţionează respectivele şcoli sau grădiniţe stau să se prăbuşească. Mai mult, acolo unde ar exista unele surse de apă, analizele au demonstrat că nu sunt potabile. Potrivit unei informări realizată de Inspectoratul Şcolar Neamţ  comunele cu cele mai multe unităţi de învăţământ neautorizate sanitar sunt Oniceni şi Bahna. Şase dintre şcolile din comuna Oniceni nu au fost autorizate sanitar, motivul fiind apa de proastă calitate. La Bahna toate grădiniţele au grupurile sanitare în exterior, cu aceeaşi problemă confruntându-se şi alte unităţi şcolare tot din mediul rural. La Bozieni, de exemplu, în satul Băneasa, şcoala stă să se dărâme, iar primarul speră în ajutorul Consiliului Judeţean pentru a obţine un container în care să înveţe cei câţiva elevi care au mai rămas în sat. Şi la Podoleni sunt probleme cu autorizarea grădiniţelor şi a şcolilor pentru că şi acolo, lipsa apei curente a determinat autorităţile să nu elibereze autorizaţiile sanitare. De departe, cele mai puse la punct şcoli şi licee sunt cele din municipiul Piatra Neamţ. Lucrările de reparaţii şi igienizare au atins procentul de 100% în marea majoritate a cazurilor, şi toate au fost autorizate de către DSP Neamţ.

“Sunt mai puţine şcoli neautorizate faţă de anul trecut, numărul lor a scăzut, dar mai sunt încă zone în care mai trebuie rezolvate anumite deficienţe, iar rezolvarea lor ţine de comunităţile locale”, a precizat Viorel Stan, inspector şcolar general ISJ Neamţ.

 

Irina ŞTEFĂNESCU