„Şcoala altfel”, dar tot pe banii părinţilor…

scoala altfel

* Sindicatul din Învăţământ nu va boicota această activitate, dar le sugerează dascălilor să lase părinţii să strângă bani pentru diverse activităţi

Zeci de mii de profesori din ţară ameninţă că vor boicota singura săptămână din an în care sunt programate activităţi educative dincolo de zidurile şcolilor. Pe fondul scandalului în care mai mulţi dascăli au fost acuzaţi că pretind şpăgi, acum profesorii afiliaţi la Sindicatul „Spiru Haret” „suflă şi-n iaurt” şi refuză să strângă bani pentru deplasări, intrări la case memoriale ori pentru alte locaţii unde trebuie daţi bani, urmând să ţină elevii în clase în”Ssăptămâna altfel”. Cu toate acestea, reprezentanţii Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ atrag atenţia dascălilor din judeţul nostru că sindicatul paralel, „Spiru Haret”, care nu are membri în judeţul nostru, deci în şcolile nemţene nu va fi nici un boicot.

„Programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, se va derula în săptămâna 7-11 aprilie 2014, conform programului elaborat şi organizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, pentru îmbogăţirea cunoştinţelor elevilor dar şi pentru recreere, inclusiv în afara şcolilor”, ne-a declarat Gabriela Grigore, secretarul general  al Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ. „Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu vrem şi noi ca ministrul Educaţiei  să aibă în vedere finanţarea în mod egal a fiecărei şcoli, astfel încât dascălii să devină organizatorii şi nu casierii acestor activităţi extracurriculare! Le recomandăm cadrelor didactice să ceară ajutorul şi sprijinul părinţilor pentru organizarea şi derularea activităţilor în afara şcolilor…”.

Până pe 14 februarie 2014, directorii de şcoli vor trebui să transmită Inspectoratului Şcolar Neamţ tipurile de activităţi care se organizează în săptămâna menţionată, durata acestora, modalităţile de organizare şi responsabilităţile celor implicaţi, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Potrivit recomandărilor făcute de conducerea ISJ Neamţ, „Proiectele se pot organiza şi în consorţiile şcolare, în parteneriat cu alte unităţi de învăţământ, cu organizaţii neguvernamentale, cu palatele şi cluburile copiilor, cu cluburile sportive şcolare, cu direcţiile de tineret şi sport, cu taberele şcolare, cu instituţii culturale şi ştiinţifice (institute de cercetări, instituţii de învăţământ superior etc.), cu poliţia, jandarmeria, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, cu direcţiile de sănătate publică, agenţiile pentru protecția mediului”.

 

Geanina NICORESCU