La împlinirea a 20 de ani de la înfrăţirea oraşelor din Franţa, Roanne, Malby, Riorges şi Villerest, o delegaţie din Piatra Neamţ formată din primarul Gheorghe Ştefan, viceprimarul Monica Anton şi consilierii locali Ana Monda şi Neculai Timariu, a vizitat această zonă. Delegaţia pietreană a fost întâmpinată de oficialităţile oraşelor înfrăţite şi s-a stabilit, de comun acord, concretizarea acestor înfrăţiri în proiecte comune pe plan economic, cultural şi social.
În ianuarie anul viitor, viceprimarul Monica Anton însoţită de oameni de afaceri din Piatra Neamţ se va reîntoarce în cele patru oraşe înfrăţite pentru a stabili relaţii economice, de afaceri, finalizate cu contracte. La întâlnirea din ianuarie va participa şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din acea zonă a Franţei, pe lângă oameni de afaceri interesaţi de o colaborare cu cei pietreni.
„Ne-am pus de acord să căutăm în legislaţia noastră şi ei în legislaţia franceză facilităţi destinate oraşelor înfrăţite, legate de partea de fiscalite, de taxe şi impozite, astfel încât în măsura în care găsim astfel de facilităţi să le putem include în aceste contracte economice”, a precizat Monica Anton.
Pe linie administrativă, tot în luna ianuarie, o delegaţie a Poliţiei Locale Piatra Neamţ se va deplasa într-un schimb de experienţă la Primăria Roanne pentru a învăţa de la ei cum sunt organizaţi şi cum rezolvă diferite situaţii specifice acestui domeniu al liniştii şi ordinii publice. Totodată, experienţa roaneză va fi utilizată şi în domeniul social şi al administraţiei publice. Cele două municipalităţi vor dezvolta relaţii concrete şi în domeniul atragerii de fonduri europene, urmând ca reprezentanţii compartimentului de programe europene din cadrul primăriei pietrene să înveţe din experienţa celor din Roanne în acest domeniu de activitate, existând chiar posibilitatea, pe viitor, realizării unor proiecte comune cu finanţare europeană.
De asemenea, în februarie 2013 delegaţii din cele patru oraşe franceze vor efectua o vizită la Piatra Neamţ tot în vederea concretizării unor proiecte comune. Pe linie culturală, se doreşte în primul rând realizarea unei expoziţii cu lucrări ale elevilor de la clasa de pictură a lui Arcadie Răileanu de la Şcoala Populară de Artă în Franţa, francezii fiind foarte încântaţi de tablourile primite cadou, realizate chiar de profesorul basarabean Arcadie Răileanu.
„Sunt foarte impresionaţi de modul în care ne păstrăm noi tradiţiile şi obiceiurile”, ne-a spus consilierul Ana Monda. „Ei nu au reuşit să ajungă la păstrarea tradiţiilor şi pentru noi este o mândrie că vom putea să-i iniţiem”.
Vor fi reluate şi schimburile de experienţă între liceele din oraşele înfrăţite, Monica Anton exprimându-şi dorinţa ca vizitele ce se vor efectua în Franţa să fie la şcoli de meserii, şcoli care, în opinia sa, ar trebui reînfiinţate şi la Piatra Neamţ. La toate aceste schimburi de experienţă se doreşte ca vizitatorii să fie primiţi în familiile gazdelor, astfel legându-se noi relaţii de prietenie.
Un alt proiect ambiţios pe care viceprimarul Monica Anton doreşte să-l pună în practică neapărat, este realizarea unui centru de tratament gratuit pentru copiii cu autism şi cu Sindromul Dawn din Piatra Neamţ, unde să beneficieze de tratament psihologic specializat. Toate aceste proiecte ar urma să fie puse în practică prin intermediul Asociaţiei de Prietenie Piatra Neamţ – Roanne.