Scântei inter-USL în Consiliul Local Dochia

dochia_resizePrimarul vrea validarea celui de-al doilea supleant

* Consilierul pe care-l propune primarul liberal Iulian Ciubotaru este liberal

* Cel peste care dorește primarul să se sară este un PSD-ist acuzat de ”dublă legitimare”

* Respectivul a declarat însă la notar că adeziunea de la PNL nu e făcută de el

 

Dochia nu este doar comuna în care primul ales e campion la ”SMS viteză” – unii candidați de pe lista USL de consilieri ar fi recordmani în a scrie adeziuni la partide.

Asta spune primarul Iulian Ciubotaru referindu-se la cauza pentru care nu propune Consiliului Local (în ședința de mâine) validarea primului supleant de pe lista USL (pe locul devenit vacant prin demisia unui consilier PSD) ci a următorului. Interesant este că acel candidat considerat descalificat din cursa pentru CL de către primar ar fi vinovat că, deși era la momentul alegerilor locale membru PSD, între timp ar fi completat o adeziune la PNL, în fața președintelui organizației locale liberale, care nu este altul decât… primarul Ciubotaru.

 

De mai bine de o lună, un dosar cu speța de la Dochia (unică în țară, după informațiile noastre) este la Prefectură și face obiectul analizei juriștilor din instituția care reprezintă Guvernul în teritoriu.

Acum câteva luni, consilierul PSD Vasile Leonte (ales pe lista USL) își dădea demisia din funcție. Cu puțin timp înainte de a câștiga procedura de achiziție pentru deszăpezirea drumurilor comunale la scurt timp după ce fusese acuzat că a trădat partidul la un vot prin care funcția de viceprimar a trecut de la PSD la altă formațiune politică (cu implicarea consilierilor PNL).

 

Ba e PSD-ist! Ba e PNL-ist!

 

Următorul de pe lista comună USL este PSD-istul Ioan Pantazi. Asta spune, negru pe alb, PSD Neamț, prin adresa remisă în 24 octombrie 2013 Consiliului Local Dochia (semnează președinte Ionel Arsene).

Însă, ca la Dochia la nimenea… Pe 29 octombrie, PNL Neamț anunță același Consiliu Local că Pantazi este de pe 10 octombrie (când i-a fost validată adeziunea depusă pe 8 octombrie)… membru PNL (semnează președinte Dorinel Ursărescu).

Pe 25 octombrie are loc ședința CL în care PSD-iștii propuneau ca Pantazi să ocupe locul de consilier. Cum din numărul de 11 membri ai CL acum sunt doar 10, votul a fost 5 la 5.

Secretarul comunei s-a trezit cu acest caz în brațe – imposibilitatea de a fi ocupat locul liber din CL – așa că a cerut clarificări de la toată lumea. PSD i-a trimis prompt (pe 1 noiembrie) încă o confirmare că Pantazi este soldat loial al social-democraților ”cu adeziune din data de 15.05.2011”, după cum precizează iarăși Ionel Arsene care și subliniază că ”acesta nu și-a dat niciodată demisia din funcția de membru al acestui partid”.

 

”Sunt PSD-ist!”

 

La aceeași dată (1 noiembrie 2011), Pantazi depune la dosarul ”Dochia – CL” o declarație pe propria răspundere, redactată și autentificată la Biroul Notarului Public Irina Harbuz, în care spune că ”nu am fost niciodată membru al Partidului Național Liberal și nu am făcut nici o cerere de adeziune la acest partid”.

Urmează mutarea PNL: pe 8 noiembrie, CL Dochia este anunțat că ”următorul înscris pe lista candidaților pentru CL Dochia, după domnul Pantazi Ioan, figurează domnul Stan Gheorghe”.

În traducere liberă, o plecare din PSD spre alt partid (fie și PNL-ul din cadrul Alianței USL) înseamnă pentru Pantazi pierderea șansei de a ajunge consilier.

Cu atâtea adrese în care USL, PSD, PNL se învârt în jurul acelei funcții de consilier precum steluțele în jurul capului cuiva buimac, salariații din Primăria Dochia nu mai știu ce și cum așa că, pe 11 noiembrie, solicită un punct de vedere de la Prefectură și anexează tot vraful de hârtii și hârtiuțe cu ștampile de partid sau de notar.

După trei zile, pe 14 octombrie, Prefectura remite un prim răspuns către Primăria Dochia în care recomandă ”amânarea discutării în ședința Consiliului Local din data de 15 noiembrie a.c. a proiectului de hotărâre privind validarea mandatului de consilier” (că era ”caldă” problema).

 

Primarul nu mai are răbdare

 

S-au conformat oamenii și nu au mai discutat acel proiect atunci. Dar timpul a trecut, toate forțele au așteptat răspunsul de la Prefectură. Care nu a sosit încă.

Nerăbdător, pentru ședința de vineri, primarul Ciubotaru a propus la ordinea de zi un nou proiect de validare a liberalului Gheorghe Stan. O propunere strategică, trecută la ultimul punct pe ordinea de zi, altminteri stufoasă (18 proiecte).

Așa că vineri, la Dochia, va fi show. Miza nu e doar funcția de consilier. Votul de la finele lui octombrie (5 la 5) arată că decizia ”Parlamentului local” e pe muchie, iar cel care va fi validat va face diferența. Diferență care, în primul rând, stabilește cu majoritatea simplă din numărul total al consilierilor cine e viceprimarul. Că așa a fost schimbat fostul vice PSD-ist, prin bascularea votului de către demisionarul Leonte.

Logica spune că dacă vineri e validat liberalul, actualul vice (agreat de primar) rămâne pe funcție, dacă va ajunge (totuși!) Pantazi (care spune că e PSD), la Dochia va fi iar schimbare de viceprimar.

 

Daniel VINCA

 

Caseta

Primarul Ciubotaru: ”A semnat în fața mea. Nu i-am promis nimic”

 

Cheia întregului joc pare a se învârti în jurul acelei adeziuni la PNL. Pantazi spune (în fața notarului!) că nu a semnat. Primarul susține contrariul: ”A semnat-o în fața mea. Nu i-am promis nimic. Pur și simplu m-a întrebat dacă se poate înscrie în PNL. Eu am zis că da și i-am dat o adeziune. A completat-o el cu mâna lui!”.

Răspunsul Prefecturii se lasă așteptat. Însă, un răspuns ”profi” ar trebui să stabilească dacă scrisul din adeziune este sau nu al lui Pantazi. Or, asta o poate stabili numai o expertiză grafologică. Prefectura nu face astfel de expertize.

Cert e că, în fața declarației date la notar de către Pantazi, acea adeziune nu stă (singură!) în picioare fără o expertiză.

Expertiza poate demonstra una din două: ori Pantazi a scris și semnat adeziunea (ceea ce înseamnă că a mințit în declarația dată la notar), ori nu e scrisul lui și atunci cineva a făcut un fals!

Alo, Poliția! Cât costă o expertiză grafologică?