*La Agrana Roman, un minus de 12.000 tone
Cota de zahăr trebuia alocată până la 1 octombrie, înainte de începerea noului an de piaţă 2014-2015. Întârzierea s-a datorat sincopelor apărute pe piaţa zahărului românesc. Ele au fost generate de procesul intentat Ministerului Agriculturii de Compania Tereos, nemulţumită de felul cum s-a făcut realocarea cotei de zahăr în anii din urmă. Proces câştigat în primă instanţă de Compania Tereos.
Acum, pe piața zahărului româneasc avem doar patru mari fabrici aflate în oraşele: Oradea, Luduş, Bod şi Roman. Sunt patru procesatori, împărţiţi în două tabere. Directorul general al fostei Fabrici de Zahăr Luduș , preluată de Compania franceză Tereos, consideră ordinul contestat în instanţa de judecată a fost emis „la presiunile făcute de fabricile de zahăr de la Roman și de la Bod”, care susțineau că fabricile din Luduș și Oradea nu și-au îndeplinit cotele în anii anteriori, fapt care nu ar fi real. Aşa seexplică şi de ce, la ora actuală, fabricile de zahăr sunt în „război” total cu Ministerul Agriculturii.
*O nouă împărţire, încă nepusă în practică
La finele anului trecut, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat spre dezbatere ordinul care conține cotele de zahăr pentru anul de piaţă 2014-2015. Prin aprobarea actului normativ, România evita declanșarea unei proceduri de infringement la care era expusă din cauză că nu a actualizat cotele de zahăr pentru anul de piaţă 2014-2015. Cota alocată României este de aproape 104.700 tone zahăr.
Dintre cei 4 procesatori români de sfeclă de zahăr, cea mai mare pondere o au francezii de la Tereos care, din 2012, dețin fabrica de zahăr de la Luduș. Aici se va concentra 31,90% din producția națională de zahăr în anul comercial 2014-2015, ceea ce înseamnă aproape 33.400 tone echivalent zahăr alb. Fabricii din Oradea îi revin 27,37 la sută, adică peste 28. 650 tone echivalent zahăr alb, iar fabricii de la Bod doar 17,58 la sută cu o producţie de 18.400 tone zahăr.
Agrana Roman deţine 23,15 la sută din piaţa zahărului, în echivalent 24.240 tone zahăr alb. Anul trecut, Agrana Roman a avut repartizată o cantitate de zahăr ceva mai mare.
Iniţial, cota de zahăr alocată pentru Agrana Roman era 24.600 tone zahăr. După realocare, Agrana a mai primit 12.000 tone, ajungând la o producţie totală de zahăr de 36.600. Acum, Agrana Roman a revenit la cota iniţială. Adică a „pierdut” 12.000 tone zahăr , cantitate primită splimentar ca urmare a realocării de cotă. De pierdut au şi cultivatorii nemţeni de sfeclă de zahăr. O cultură foarte profitabilă, de altfel. Diminuare cu treime a cotei de zahăr pentru Agrana Roman, automat conduce la aceeaşi reducere a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr. Anul trecut au fost în jur de 3500 ha ocupate cu sfeclă de zahăr. În primăvară, se va cultiva cu vreo mie de hectare mai puţin…
*Scandalul continuă…
Realocarea cotelor este cea care a iscat şi menţine „viu” scandalul între procesatorii români de sfeclă de zahăr. Simpla publicare, la finele anului trecut, a ordinului privind alocarea cotelor de zahăr nu a liniştit nici pe departe spiritele. Nu, pentru că încă nu-i vorba de alocarea efectivă a cotei de zahăr între cele 4 fabrici, ci de o simplă împărţire pubilicată pe site-ul ministerului…
Fără cotă, fabricile nu ştiu câtă sfeclă vor procesa, ce contrate trebuie să încheie cu cultivatorii, ce suprafeţe revin fiecărui procesator. E o degringoladă totală pe piaţa zahărului românesc…
Tina CONDREA