Scandal fără precedent în armată: militari trimiși în judecată pentru corupție

* În scandal este implicat și un soldat gradat profesionist din Piatra Neamț, dar și un colonel din cadrul Direcției de Contrainformații și Securitate Militară

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus, luni, 19 decembrie, trimiterea în judecată a patru cadre militare, între care un soldat gradat profesionist din Piatra Neamț, pentru fapte de corupție în legătură cu concursul pentru ocuparea unor posturi de soldați gradați din vară.

Potrivit comunicatului DNA, au fost trimiși în judecată Marius Smadici (în stare de arest preventiv), plutonier adjunct în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), cu privire la săvârșirea a 12 infracțiuni de trafic de influență, și în stare de libertate inculpații Codrin Irinel Mihalcea, colonel în cadrul în cadrul Direcției de Contrainformații și Securitate Militară, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar și Ciprian Ionuț Năstase, locotenent în cadrul în cadrul UM 01270 Focșani, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului, pe Cristinel Gabriel Ceapă, lucrător comercial, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, pe Adrian Constantin Caia, soldat gradat profesionist în cadrul UM 01407 Piatra Neamț, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență (4 fapte) și complicitate la cumpărare de influență (4 fapte), pe Mihai Valentin Cîrlan, pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului (2 fapte), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și pe Costică Gherasim, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut că ,,în perioada februarie-iulie 2016, inculpatul Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecție și Orientare), a pretins de la 12 persoane, printre care și Cîrlan Mihai Valentin și Ceapă Cristian Gabriel, sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro și a primit în total 10.500 euro. Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a le facilita acestora trecerea unor probe eliminatorii (testul psihologic, proba sportivă) pe care persoanele respective trebuiau să le susțină în cadrul UM 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul MApN ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra membrilor comisiei de examinare.
Inculpatul i-a ajutat pe acești candidați prin aceea că le-a pus la dispoziție variantele de teste psihologice cu o zi înainte de susținerea testului psihologic eliminatoriu. Toți candidații care au susținut testul psihologic în această modalitate au fost declarați admiși“, spune documentul.

Procurorii militari arată că în cazul pretinderii și primirii sumei de 1.600 de euro de la unul dintre candidați, inculpatul Marius Smadici a lăsat să se înțeleagă că are influență și asupra comisiei de examinare în cadrul probei sportive eliminatorii, ce urma a fi dată de către persoana respectivă. Astfel, inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unității militare unde a doua zi urma să fie susținută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă și lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susținerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis.
În cazul candidatului Mihai Valentin Cîrlan, banii au fost remiși plutonierului adjunct Marius Smadici de inculpatul Costică Gherasim, unchiul primului.

În același context, în unele cazuri inculpatul Adrian Caia a fost cel care a intermediat o parte dintre întâlnirile inculpatului Marius Smadici cu viitorii candidați la examen.

*Inculpații s-au înregistrat
În rechizitoriul DNA se mai arată că în aceeași perioadă (la data de 28.06.2016), inculpatul Codrin Irinel Mihalcea, fără a avea acordul organelor de urmărire penală (sesizate anterior despre cele menționate mai sus) l-a trimis pe inculpatul Ciprian Ionuț Năstase în municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru a intermedia întâlnirea dintre inculpații plutonierul adjunct Marius Smadici și Cristian Gabriel Ceapă, întâlnire în urma căreia acesta din urmă a luat cunoștință, fără drept, de subiectele ce constituiau obiectul examinării psihologice pe care trebuia să o susțină în ziua următoare în cadrul Centrului Zonal de Selecție și Orientare Câmpulung Moldovenesc. „Inculpatul Năstase Ciprian Ionuț, fără a avea acordul organelor de urmărire penală, dar cu știința inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a înregistrat audio/video această întâlnire cu ajutorul unui ceas personal, și, la instigarea inculpatului Mihalcea Codrin Irinel, a ascuns această probă organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările efectuate în cauză“, se precizează în comunicat.
În cauză, procurorii militari au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 200 lire sterline și 9.000 lei aparținând inculpatului Marius Smadici. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și cu privire la suma de 500 euro aparținând inculpatului Adrian Constantin Caia.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susținut de către mai multe persoane printre care și inculpații Cristian Gabriel Ceapă și Mihai Valentin Cîrlan, în perioada iunie-iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecție și Orientare Câmpulung Moldovenesc în vederea ocupării unor posturi de soldați gradați profesioniști în cadrul MApN.