Scafandrii au găsit la 12 metri adâncime băiețelul înecat în canalul Bistriței, la Zănești

scafandri* 19 persoane și-au pierdut viața în râurile sau canalele de pe teritoriul județului în cursul anului trecut

Pompierii scafandri au găsit miercuri după-amiază trupul copilașului înecat luna trecută în canalul de fugă al râului Bistrița, la Zănești.

Miercuri, 6 iulie, scafandri au reluat căutările începând cu ora 11 și după cinci ore au dat de cadavru, la 12 metri adâncime. Militarii s-au scufundat în zona grătarelor de la Hidrocentrala Zănești și au răscolit fundul apei, în condiții de vizibilitate redusă, până au găsit corpul, sub un copac. „Pompierii scafandri au scos corpul băiatului din apă în jurul orei 15:50. Misiunea s-a desfășurat în condiții de vizibilitate redusă. Pentru a reuși să scoată trupul copilului de la adâncimea de 12 metri, pompierii au fost nevoiți să îndepărteze trunchiul de copac ce se afla deasupra și care avea crengile prinse în grătare“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Corpul băiatului a fost preluat de organele de anchetă, urmând să se facă necropsia.

Băiețelul s-a încecat în ziua de 18 iunie 2016, în timp ce era pe dalele canalului Bistriței. Se pare că ar fi alunecat în apă, iar o femeie a văzut și a strigat după ajutor. În urma apelului la 112, la fața locului au ajuns pompierii și au început căutările până la lăsarea întunericului și le-au reluat a doua zi, fără ca băiețelul să fi fost găsit. În cauză polițiștii fac cercetări.

*Părinți, aveți grijă de copii!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț reamintește că pe parcursul anului trecut, din nefericire, 19 persoane și-au pierdut viața în râurile sau canalele de pe teritoriul județului. În cele mai multe cazuri, au decedat adolescenți care au mers la scăldat pe cursurile râurilor sau persoane care au alunecat pe dalele canalului râului Bistrița.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, cetățenilor li se transmite următoarele reguli și recomandări:

– le recomandăm părinților să-și supravegheze atent copiii și să nu-i lase niciodată singuri în apă;

–  recomandăm evitarea deplasării pe dalele canalelor sau în zone foarte apropiate de acestea. Activități precum jocul copiilor pe digurile canalelor și deplasarea persoanelor pe dale pentru a lua apă s-au terminat tragic;

–  este interzis scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau de fugă ale râurilor. Malurile abrupte și alunecoase, curenții foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci îi pot pune în pericol chiar și pe înotătorii foarte buni;

–  scăldatul se face doar în locurile special amenajate în acest scop, se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement și se va folosi echipamentul de protecție furnizat de acesta.

Cristina IORDACHE