* Producătorii îşi fac calcule şi caută soluţii
* Comercianţii sunt ultimii care ar putea scădea preţul la raft
Scăderea taxei pe valoare adăugată până la 9% în panificaţie, de la începutul acestei luni, nu se poate reflecta imediat în preţul la raft al pâinii şi al specialităţilor. O dată ar fi vorba de momentul achiziţiei făinilor care sunt utilizate în panificaţie, acestea fiind taxate cu 9%, conform reglementărilor adoptate la finele lunii trecute. Aici intră făina albă de grâu, cea semialbă de grâu, făina neagră de grâu şi cea de secară, grâul comun şi meslin, triticum spelta şi secara. Materia primă pe care brutarii o folosesc acum a fost achiziţionată la un preţ la care TVA-ul era de 24%, iar până se va face o nouă aprovizionare mai durează.
„Scăderea preţului la pâine depinde de foarte mulţi factori, cum sunt cheltuielile de producţie şi volumul vânzărilor”, spune Valentin Gliga, un renumit producător din Piatra Neamţ. „Ar trebui ca vânzările acestor produse să crească în următoarea perioadă, dacă preţul la raft ar scădea. E dificil, însă, de estimat o creştere a vânzărilor, mai ales că acest domeniu are şi o zonă neoficială, ca să spun aşa, iar cumpărătorul nu întotdeauna ajută la scoaterea la suprafaţă a acestei zone economice. Mă gândesc la o creştere cu 10% a vânzărilor de pâine, pe fondul reducerii preţurilor, acum statisticile mele arată că la nivelul oraşului Piatra Neamţ consumul este de aproximativ 250 de grame de pâine pe zi de persoană, ceea ce înseamnă o franzelă care înainte cântărea 250 de grame. Scăderea puterii de cumpărare a populaţiei a avut şi un efect pozitiv, întrucât s-a stopat risipa de acum câţiva ani, când mai ales în mediul urban mare parte din hrana animalelor era asigurată cu pâine, situaţie la care nu cred că se va reveni pe fondul scăderii preţului pâinii”.
Volumul vânzărilor unui produs este un factor important în stabilirea preţului acestuia, dar nu suficient, cel puţin la condiţiile actuale. Acest indicator nu compensează, însă, celelalte cheltuieli pe care producătorul le suportă şi care nu au suferit reduceri, ba dimpotrivă. „Reducerea TVA este importantă, dar deocamdată singulară, în vreme ce, de pildă, cheltuielile de transport sunt, în continuare mari, la fel cele cu utilităţile, care tot cresc, iar noi trebuie să ne facem calcule pentru a găsi soluţii de susţinere a taxei reduse. Pe ansamblu, reducerea TVA la pâine este o măsură foarte bună, încurajează cumpărătorii să consume, pâinea este un aliment de bază la noi, sperăm şi în reducerea evaziunii, însă acestea se pot atinge doar cu sprijinul clienţilor care trebuie să se înveţe să ceară bon fiscal, indiferent dacă ei cumpără o pâine sau zece. Asta ajută, în primă fază, foarte mult la fiscalizarea acestui domeniu, din care – după părerea mea – 25% este gri. Măsura este foarte bună şi pentru producători pentru că ajută la loializarea acestui segment de piaţă, iar brutarii corecţi au de câştigat”, a mai spus deţinătorul fabricii Gliga.
TVA redus se aplică însă produselor de panificaţie care au aluat de pâine, nu şi celor cu umpluturi de gem, brînză şi altele.
Guvernul a dispus ca tot de la 1 septembrie să crească accizele la produsele de lux, precum aur, blănuri, iahturi, autoturisme de lux, arme şi muniţii, şi la alcool, pentru a compensa reducerea TVA la pâine.
Cristina IORDACHE
La Agricultură se vede o ieftinire cu 15%
Guvernul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge, în prezent, şi la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că reducerea TVA va duce la o ieftinire cu 15% la pâine. „Obiectivul major, aşa cum am anunţat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pâine, este nu de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociaţia marilor producători şi, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanţ, şi până la 80%“, a spus Chiţoiu. El a precizat că scopul urmărit de Executiv este acela de a reduce semnificativ, respectiv peste 50%, evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificaţie. Totodată, ministrul şi-a exprimat speranţa că noul corp de control creat la Finanţe îşi va arăta eficienţa. „Sper ca noua structură, Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală, să fie mult mai eficientă decât fostele structuri şi să-şi facă simţită prezenţa în piaţă şi nu numai, să aducă bani mai mulţi la buget“, a spus Chiţoiu.
cred ca va dura cam mult pana se va ieftini painea , producatorii nu au asa mare interes la acest capitol , de era invers nu zaboveau nici macar o zi !!
Adevarat!