Scădere fără precedent a numărului de locuri de muncă peste hotare!

*La sfârșit de 2017, rețeaua EURES România avea peste o mie de slujbe, iar în prezent doar 551
*Cele mai multe oferte se găsesc în Spania, unde e de muncă la cules de trufandale
La sfârșitul lui 2017, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin rețeaua EURES România se putea mândri cu o ofertă peste așteptări, respectiv 1.088 de posturi vacante. La polul opus, la început de 2018, numărul total de joburi a scăzut aproximativ la jumătate, lucru care nu poate decât să tragă un semnal de alarmă pentru cei care în această perioadă și-au propus să plece peste hotare, cu gând de prosperitate.
Dacă ne referim la țara care dispune de cele mai multe oportunități de încadrare, respectiv 164 de locuri de muncă, Spania ocupă locul întâi în acest clasament, majoritatea (150) fiind în ocupația de agricultor. Tot ibericii mai au libere 10 joburi ca sudor, 3 de tehnician și încă unul de montator structuri (panouri) metalice.
*În Malta, există multe ocupații disponibile în meseria de șofer
Cu 158 de slujbe vacante și firmele malteze încearcă să găsească forță de muncă din România. În acest sens, angajatorii străini oferă 150 de posturi în meseria de șofer de autobuz, 5 ca specialist vânzări televizate și 3 de inginer de sistem software.
Și companiile germane par a fi interesate de lucrătorii români, cărora le pot pune la dispoziție 87 locuri de slujbe, respectiv 28 ca șofer de camion, 25 de salvamar, 10 ca programator PLC, 4 de bucătar 3 ca personal servire clienți și încă 3 de șofer de autobuz. La acestea se mai adaugă două de ospătar și tot atâtea ca personal întâmpinare oaspeți. Pe lângă aceste oferte, firmele nemțești mai dispun de câte un job în următoarele ocupații:commis chef, contabil, electrician în construcții, inginer construcții civile, macaragiu, manager front office, menajeră, tehnician service, tehnician sisteme de încălzire și zidar.
*Puține locuri de muncă în Marea Britanie
În Regat, nemțenii au posibilitatea să se angajeze în 61 locuri, cele mai multe joburi sunt în meseria de măcelar, tranșator, fasonator, împachetator carne, unde oferta cuprinde 51 de slujbe. Tot britanicii mai doresc să încadreze 6 lenjeri/croitori și 5 asistenți medicali. Persoanele interesate să muncească în Cehia trebuie să știe că au vacante 30 locuri, 15 ca operator CNC și tot atâtea ca forjor.
*Românii pot lucra în capitala Europei, unde se găsește o mare diversitate de ocupații
În Belgia, oferta cuprinde 28 locuri de slujbe, respectiv de 4 operator cnc, 3 ca șofer camion și câte două de electrician iluminat stradal (electrician de întreținere și reparații), macaragiu și tehnician rețele de telecomunicații. Tot angajatorii belgieni mai dispun de câte un job în următoarele meserii: electrician rezidential, inginer aplicație (inginer de cercetare in electronică aplicată), inginer de calitate industrial, inginer dezvoltare (inginer producție), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, inginer materiale, inginer producție, mecanic autoturisme- mecanic camioane, operator/ ambalator în industria alimentară, operator turnare metale, programator cnc, proiectant mecanic, tehnician de întreținere și instalare, tehnician testare (tehnician electromecanic) și tehnician hvac , respectiv încălzire, ventilație și aer condiționat.
Și firmele din Finlanda dau de muncă românilor, e vorba de 11 slujbe de măcelar/tranșator carne de pui și unul ca ospătar. Lucrătorii românii n-au fost uitați nici de companiile din Luxembourg, care dispun de 10 posturi de senior tehnician Chrome. Ultimul stat de pe lista EURES este Norvegia, unde frizerii dispun de două ocupații ca frizer.
V. ANDRIEȘ