SC AGROSUIND COM SRL Secuieni: În derulare- două investiţii de amploare, realizate cu bani europeni

agrosuind 001 Societatea Comercială AGRSUIND Com SRL Secuieni a fost inclusă în două rânduri pe traseul caravanei  „Zece proiecte de succes”. S-a întâmplat în aprilie 2014, se întâmplă  şi în  incursiunea  derulată săptămâna aceasta în judeţul Neamţ.  De altfel, în ambele „curse”, startul caravanei  „Zece proiecte de succes” s-a dat de la SC AGROSUIND Com SRL Secuieni.

Marţi, la orele prânzului, caravana „Zece proiecte de succes” şi-a început cursa, itinerarul fiind stabilit în aşa fel încât să poată fi vizitate cele 10 investiţii nemţene de succes realizate cu finanţare europenă, selectate pentru etapa de acum. La „bordul” caravanei s-au aflat reprezentaţi ai mai multor instituţii de profil, ai societăţii civile, fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene. Prezentăm şi câteva nume: Cătălin Galan, prorectorul Universităţi „Bioterra”,  Gheorghe Mogoş, de la Asociaţia Fermierilor Producători din România, Alisa Boghiţoiu de la Federaţia Agricultorilor „Fermierul” din România, Dumitru Chelaru primarul comunei Pomârla-Botoşani şi reprezentant al GAL „Codri Herţei”.

Alegerea SC AGROSUIND Com SRL ca punct de start în actuala caravană n-a fost deloc întâmplătoare! Vorbim de acţiunea „Zece proiecte de suces”, deci nu  puteam ocoli această firmă. Nu pentru că în momentul de faţă, aici, se derulează două investiţii de amploare, realizate pe bani  europeni. Sunt două proiecte cu finanţare europenă venită pe două măsuri distincte. Ambele cu profil agricol. Un proiect este finanţat pe măsura 121 -Modernizarea exploataţiilor agricole, iar celălalt proiect pe Măsura 123-Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere.

Cele două mari investiţii, incluse în cele două proiecte europene de succes, vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Stadiile de implementarea ale celor două proiecte sunt destul de avansate, ceea ce dă garanţia că vor fi finalizate termenele prevăzute în contractele de finanţare semnate între SC AGROSUIND Com SRL Secuieni şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Sunt două investiţii foarte mari. Ca importanţă, dar şi ca sumă alocată. Vorbim aici de 10 milioane euro, ca valoare totală a celor două proiecte care se „pun în operă” acum la Societatea Comercială AGROSUIND com SRL Secuieni.

Investiţii care, după finalizarea lor,  vor face din Societatea Comercială AGROSUIND Com SRL Secuieni un reper demn de luat în seamă pe harta întreprinzătorilor de succes, un punct deosebit de important pentru activitatea multor firme cu profil zootehnic, ferme mai mari ori mai mici. Din zona Neamţ şi nu numai.  Veţi vedea şi de ce. Şi mai ales cum.

 

Măsura 121-Modernizarea exploataţiilor agicole

*Investiţii totale de peste 3,7 milioane euro

*Reabilitare, consolidare şi retehnologizare fermă

 

Pentru implementarea primului proiect AGROSUIND, finanţarea europeană se alocă pe Măsura 121-Modernizarea exploataţiilor agricole.  Denumirea proiectului este amplă, cuprinzătoare, făcând trimitere clară, edificatoare pentru investiţiile care se vor realiza pe bani europeni.

Denumire proiect: „Reabilitarea, consolidarea, retehnologizarea Complexului de creştere-îngrăşare a pocinelor şi dotarea cu sisteme de producere a energiei regenerabile la Societatea Comercială  AGROSUIND Com SRL Secuieni.

Obiective urmărite: Modernizarea fermei în vederea reproducţiei şi creşterii tinertului porcin în scopul comercializării. Scopul acestui proiect este acela de a introduce şi dezvolta procedee şi tehnologii noi care să asigure confortul şi bunăstarea animalelor, încă din faţa de gestaţie, fătare şi alăptare şi apoi creştere şi îngrăşare la un standard ridicat de siguranţă alimentară şi biosecuritate.

Prin acest proiect se urmăreşte modernizarea şi retehnologizarea unei ferme din domeniul reprodcţiei şi creşterii porcilor entru carne, prin finalizarea lucrărilor deja efectuate de către această societate în decursul a 4 ani şi adaptarea la standardele Uniunii europene prin achiziţia de utilaje mai performante pentru creşterea confortului şi bunăstării animalelor, pe partea de reproducţie.

Date financiare: Valoarea totală a proiectului este de 3.721.120 euro, valoarea totală eligibilă 2 milioane euro, iar valoarea nerambursabilă/fonduri publice este 800.000 euro.

Profit: Rata rezultatului din exploatare : 39 la sută. Durata de recuperare este de 3,6 ani.

 

Măsura 123- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere

*Investiţii totale, peste 28 milioane lei

*Unitate integrată de depozitare şi producere a furajelor

 

Societatea Comercială AGROSUIND Com SRL Secuieni doreşte ca prin acest proiect să realizeze o unitate integrată de depozitare şi producere a furajelor – silozuri şi FNC – premisă a modernizării şi eficientizării activităţii de creştere a suinelor. Proiect ce are derept ţină cultura plantelor şi producerea de sămânţă, creşterea animalelor în ferme zootehnice sau ferme mixte, cât şi prelucrarea produselor de origine animală şi vegetală în fabricile proprii.

Fondurile europene alocate pe Măsura 123 au destinaţie clară: realizarea unei investiţii noi.

Date financiare: Valoarea totală a proiectului este de 28.241.285 lei. Valoarea totală eiligibilă a proiectului-16.934.000 lei. Valoarea de finanţare nerambursabil/fonduri publice-8.467.000 lei.

 

De la AGROSUIND, statul Caravanei „Zece proiecte de succes”

*Prima viză, primele impresii

 

Marţi,  de la AGROSUIND s-a dat startul Caravanei „Zece proiecte de succes”, la ediţia de acum. Prima impresie, unanim însuşită de echipajul caravanei, a fost aceea că aici se pun în practică investiţii de anvergură. Au fost suficiente câteva priviri aruncate spre silozurile de depozitare, spre impunătoarea clădire a FNC-ului.  Construcţii ample, care se vă hăt de departe. Asta  a fost prima impresie, cea de exterior. Curiozitatea profesională s-a declanşat la cote maxime, de cum s-a intrat în Fabrica de Nutreţuri Combinate( FNC). Utilaje ultramoderne, de la primul nivel şi până la etajul IV. Întrebările vizitatorilor nu mai conteneau, inginerul Virgil Gherghel avea la îndemână, parcă dinanite pregătite, răspunsurile, toate fiind foarte clare, precise, lămuritoare, concludente. Discuţiile, informaţiile necesare au urmat, pas cu pas, cursul fluxului tehnologic de fabricare a furajelor.

Vizita a început de la primele faze ale procesării furajelor, ajungând până la linia de însăcuire, punctul de livrare a produselor finite. Există şi posibilitatea livrării furajelor în vrac, nu numai însăcuite. Gama furajelor realitate este este complexă, completă, în sensul că se asigură hrana pentru toate speciile de animale, inclusiv păsări.

 

*LUMINIŢA ILIEŞESCU, cordonaror local LDK: „Ar fi foarte bine dacă ar fi mai mulţi investitori de calibru celor de la Agrosuind.”

 

Luminiţa Ilişescu este coordonator local LDK în cadrul acestui proiect, domnia sa fiind şi cea care s-a ocupat de acţiunea „Zece proiecte de succes”, desfăşurată de marţi şi până azi, în judeţul Neamţ. Are în coordonare judeţele Suceava, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Iaşi şi Neamţ, ceea ce i-a permis să viziteze foarte multe investiţii incluse în proiecte finanţate pe toate măsurile incluse în fostul Program Naţional de Dezvolatare Rurală 2007-2013.  Are deja formată o imagine de ansamblu. Am vrut să aflăm cum se poziţionează, cum se văd cele două mari proiecte europene care se implementează acum la SC AGROSUIND Com SRL Secuieni: „Toate proiectele vizitate mi se par foarte interesante, demne de apreciat. Chiar îi felicit pe toţi beneficarii de fonduri europene pentru că au avut curajul să iniţieze astfel de afaceri. Dintre proiectele vizitate, am mers prin ferme de toate tipurile, cele din judeţul Neamţ sunt deosebite. Cea mai mare fermă vizitată până acum este cea de la AGROSUIND. În prima etapă, din aprilie 2014, am trecut prin Complexul de creşetere-îngrăşare a porcilor de la Başta. În cea de a doua vizită făcută la AGROSUIND, am trecut în revistă investiţiile de la silozurile de depozitare şi FNC, care se realizează cu altă finanţare, dar tot europeană. La AGROSUIND se implementează două proiecte, pe două măsuri diferite de finanţar.

Apreciez foarte mult iniţiativa de a crea în zonă locuri de muncă. Investiţia de aici este benefică în zonă, întrucât FNC-ul de la Agrosuind procesează furajele pentru consumul din ferma proprie, dar şi pentru alte ferme, pentru alţi crescători de animale. Este o investiţie foarte importantă, mult căutată de fermieri. Curajul celor de aici este demn de lăutat şi de apreciat. Nu oricine poate să implementeze proiecte de o asemenea amploare şi valoare. Finanţarea a fost cu contribuţie de 50 la sută din partea beneficiarilor. Ar fi foarte bine dacă ar fi mai mulţi investitori de  calibru celor de la Agrosuind.”

Foarte interesant este  conceptul de proiect integrat, modul în care va fi pus în practică la SC Agrosuind Com. SRL Secuieni. Se pleacă de la cultura vegetală, recolta este trecută prin FNC, regăsită apoi în carnea de porc.

 

COSTEL TĂRÂŢĂ, şef Complex de creştere-îngrăşare porci Başta: „Sunt investiţii de mare anvergură, pe care le vom finaliza în acest an”

 

Discuţia cu Costel Tărâţă, şeful Comlexului de creştere-îngrăşare porci Başta am pornit-o de la coadă spre cap. Am vorbit mai întâi de investiţia de la silozuri şi FNC înscrisă acum pe traiectul Caravanei „Zece proiecte de succes”, abia după asta despre investiţia vizitată în primăvară de aceeaşi caravană. Oricum, cele două investiţii sunt stâns legate între ele. Un prim beneficar al FNC este chiar complexul de porci de aici. „La AGROSUIND se implementează două proiecte europene foarte mari, unul pentru modernizarea fermei, altul pentru realizarea de silozuri de depozitare şi a FNC-ului. Sunt investiţii de mare anvergură, proiecte frumoase, pe care le vom finaliza în acest an. Prima vizită a celor de la APDRP s-a făcut la investiţia finanţată pe Măsura 121-Modernizarea exploataţii agricole. Vizita de acum se face la investiţiile ce se realizeză cu fonduri europene alocate pe Măsura 123-Creşterea valorii adăugate produselor agricole şi forestiere.”

Cum sunt văzute fondurile europene la Agrosuind, cât de uşor se poate ajunge la ele şi, mai ales, cât sunt de folositoare, am dorit să aflăm de la Costel Tărâţă. Ne-am interesat şi cum a decurs derularea investiţiilor: „Normal că sunt bine venite fondurile europene destinate agriculturii. Mai ales că vorbim aici de sume foarte mari. La proiectul privind modernizarea fermei, contribuţia noastră a fost de 40 la sută, iar la silozuri şi fenece a fost 50 şi 50 la sută. A decurs bine colaborarea cu cei de la APDRP, nu au fost mari probleme, sincopele apărute au fost retuşate din mers. Am avut parte şi de un antreprenor general  foarte bun, cu experienţă vastă în domeniu, a corespuns în totalitate cerinţelor noastre. Contează foarte mult asta. Am avut acelaşi antreprenor atât pentru executarea lucrărilor de la investiţia privind modernizarea fermei, cât şi a lucrărilor de la FNC şi silozurile de depozitare. A fost foarte bine că s-a procedat aşa.”

După finalizarea celor două proiecte de anvergură, AGROSOIND va deveni un punct important pe harta economică a judeţului Neamţ. Şi nu numai! FNC va trece cu mult peste „graniţele” AGROSUID, va fi un punct de interes pentru fermieri şi  unităţile zootenhice din zonă. Asta pentru că va produce furaje pentru toate speciile de animale.

Pagini realizate de Tina CONDREA

Foto: Sorin PRUTEANU