SĂVINEȘTI: Ziua comunei, ceas de aleasă sărbătoare

20/08/2018

*Manifestări cultural artistice dedicate și Centenarului Marii Uniri

“Ziua Comunei Săvineşti” a ajuns la cea de a IX-a ediţie, care s-a desfăşurată duminica trecută și care s-a dorit a fi o încununare a muncii de peste an a edilului, a consilierilor, dar şi a cetăţenilor acestei comune. Aşa cum stă bine unei comunităţi destoinice şi cu frică de Dumnezeu, un sobor de preoţi a binecuvântat “Ziua Comunei Săvineşti”.
Localnicii și invitații lor s-au adunat în locul special amenajat pentru derularea punctelor prinse în programul cultural-artistic dedicate acestui eveniment de suflet, manifestare devenită deja tradițională pentru săvineșteni. O manifestare cultural-artistică de excepție, dedicată și Centenarului Marii Uniri.
“Ziua Comunei Săvineşti” a stâns laolaltă fiii satului, cei rămași acasă dar și cei veniţi de la muncă din străinătate, care, după un an de trudă, au aşteptat cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste.
Prin programul foarte bogat și diversificat, conceput a fi pe toate „gusturile” și pentru toate vârstele, “Ziua Comunei Săvineşti” a fost și în acest an o sărbătoare cu adevărat fără seamăn. La reușita manifestărlor cultural-artistice şi-au dat concursul interpreţi renumiţi. Primii pe scenă au fost elevii talentaţi de la Şcoala “I. Gervescu” din Săvineşti, care au cântat, au dansat dansuri populare şi de societate, au recitat şi au jucat chiar şi o scurtă scenetă. Rând pe rând apoi, până târziu aseară, în faţa publicului au apărut Cornelia Ştefan, Lili Ciortan, Sabina Ursachi, Nelu Hongu, formaţia “Nemuritorii”, formaţia “Alb Negru”, Mioara Velicu, Dinu Iancu Sălăjanu şi, în special spre deliciul tinerilor, Lidia Buble.

*Cuvât de bunvenit din partea primarului

Startul sărbătorii a fost dat de primarul Daniel Horciu: “Bine aţi venit la cea de-a IX-a ediţie a Zilei Comunei Săvineşti. Şi în acest an am pregătit un program pentru toate gusturile. Mai înainte de toate, îi vom cinsti cum se cuvine pe consătenii noştri ajunşi la nunta de argint. Apoi, programul nostru va intra în linie dreaptă şi vom da startul petrecerii. Dar mai înainte, fiind anul Centenarului, anul în care ţara noastră a împlinit un secol, permiteţi-mi să vă urez mulţi ani cu bucurii – ca români, ca fraţi! La mulţi ani şi celor prezenţi, şi celor care nu sunt cu noi! La mulţi ani, săvineşteni!”
„Ziua Comunei Săvineşti” a continuat cu un emoţionant moment: premierea celor şapte cupluri din Săvineşti care în acest an serbează nunta de aur – 50 de ani de căsnicie. Adevărate modele pentru tânăra generaţie, perechile au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, pentru a primi premii în bani, flori şi sticle de şampanie.
“Ca în fiecare an, sărbătorim pe acei soţi fideli şi răbdători care au trăit împreună practic întreaga viaţă. 50 de ani nu-i puţin lucru când îţi împarţi bucuriile, dar mai ales grijile şi necazurile cu altcineva. Merită respectul nostru, merită aplauzele noastre”, a declarat primarul Daniel Horciu.

*La ceas de sărbătoare, raportul primului ales al obștii

Daniel Horciu este de 10 ani întâiul ales al comunei Săvineşti, timp în care le-a arătat de ce este în stare, celor care i-au acordat încrederea și votul. Le-a dovedit că le poate îmbunătăţi viaţa, dovadă sunt investițiile realizare, cele aflare acum în derulare, dar și proiectele de perspectivă. Având acordul consilierilor locali, membrii executivului, în frunte cu primarul Daniel Horciu, s-au ocupat de soluționarea celor mai presante probleme ale comunității: asfaltarea unor străzi din toată comuna, extinderea reţelei de gaz metan, extinderea reţelei de apă potabilă, investiţii la şcoli şi grădiniţe. Majoritatea acestor lucrări au fost realizate cu bani proprii, în urma unor licitaţii desfăşurate ca la carte şi cu firme serioase. De departe, cele mai mari dunt investiţiile realizate prin accesarea fondurilor europene.

*Investiții pe bani europeni

Ce s-a făcut sau urmează să se facă cu bani europeni ne spune primarul Daniel Horciu: “În 2017 am depus, prin POR 2014-2020, două importante proiecte. Cu mândrie îi anunţ pe concetăţenii mei că am primit finanţare pentru ambele! În primul rând este vorba despre înfiinţarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, în localul şcolii vechi din comună; am primit o finanţare de 1,5 milioane de euro, noi contribuind cu 250.000 de lei de la bugetul local; acest proiect este în faza de precontractare. Un alt proiect european se referă la reabilitarea termică şi creşterea eficienţei energetice a clădirii Şcolii nr. 1 Săvineşti. Am primit tot 1,5 milioane de euro, de asemenea partea de cofinanţare fiind de 250.000 de lei; aici, procedura este şi mai avansată – suntem în faza de contractare. Foarte aproape de obţinerea finanării suntem şi cu un proiect în valoare de 38.000 de euro, depus prin intermediul GAL «Drumurile Bistriţei», pentru modernizarea iluminatului public. Vom monta lămpi led, de 20 de watti, pe străzile Cracăului, Transformatorului (din satul Dumbrava Deal), Grădinarilor, Liliacului şi Preot Macovei (din satul Săvineşti)”.

În panoplia investiţiilor realizate cu bani de la bugetul local, primarul Daniel Horciu a așezat la loc de cinste câteva: “Am reuşit să extindem reţeaua de gaz metan pe străzile Luncii şi Liliacului, beneficiare fiind vreo sută de familii. La momentul de faţă, trei sferturi din comună are reţea de gaz metan! Până la sfârşitul anului, vom extinde reţeaua pe străzile Bistriţei, Chimiei 3 şi Chimiei 4 – circa un kilometru de reţea. Pe de altă parte, am continuat asfaltările. Am turnat covor asfaltic pe străzile Jderului, Chimiei 1 şi Liliacului – în total, circa 800 de metri liniari. Până la sfârşitul mandatului actual vom termina de asfaltat toate străzile din comună. Avem în plan inclusiv asfaltarea drumului care face legătura cu satul Dumbrava Deal (DC 110C); anul acesta, vom turna asfalt pe porţiunea cuprinsă între DN 15 şi calea ferată. O altă preocupare a noastră o constituie extinderea reţelei de apă potabilă; în acest an vom trage apă la casele de pe marginea DN 15 – de la intersecţia cu strada Vulturului până la limita dinspre Roznov a comunei noastre”.