SĂVINEŞTI: Investiţii ample pentru modernizarea reţelelor de apă şi canal

Convorbire cu domnul primar Daniel Horciu

Rep.: Sunteţi pe autofinanţare, cum vă descurcaţi? Concret, de unde vă vin banii şi cu îi chivernisiţi?
Daniel Horchiu: Simplu: banii vin din impozitele şi taxelel locale. Dacă te străduieşti, foloseşti cu cap fondurile, te descurci. Am un „plan de bătaie” bine pus la punct, mă bizui pe „aparatul de specialitate” din primărie. Împreună ne facem treaba. Bine, zic eu! Cînd ne planificăm un lucru, asta facem. Nu cheltuim aiurea banii, nu risipim nimic.

Rep.: Înainte de vorbi de problemele curente, de perspectivele comunei Săvineşti, despre altceva doresc să discutăm mai întâi. Ştiu că atunci când vă apucaţi de o treabă, o  şi terminaţi. N-o faceţi doar aşa ca… să aflaţi în treabă. În paralel, cu ochii minţii sunteţi la acţiunile viitoare. Cele mai de amploare. Acum, la ce vă  „bate gândul”?

D.H.: Anul acesta, în faţă avem un proiect investiţioal foarte mare. El va fi realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ, cu Compania Apa-Serv. Este vorba de un proiect cu finanţare europenă, fondurile fiind alocate pentru „bazinul” Săvineşti-Roznov. Practic, urmează schimbarea totală a instalaţiilor de apă potabilă din Colonia Săvineşti, strada Chimiei. Sunt mai multe lucrări, investiţia se va ridica la suma totală de vreo 12,5 milioane euro, cu parte de confinanţare locală. În acest an, noi trebuie să contribuim cu aproape 8 miliarde lei vechi.  Banii deja îi avem, nu-i nici o probemă. Din câte am înţeles, licitaţiile se vor ţine la Apa-Serv, compania este titular de proiect, noi suntem partener în implementarea acestor investiţii. Acum, în derulare sunt procedurile de evaluare. Este posibil ca, pe la finele lunii iunie, să fie semnat contractul pentru execuţia lucrărilor.

Rep.: Vorbiţi de investiţii de amploare, realizate la nivel judeţean. Câte din ele se vor opri la Săvineşti? În ce se vor concretiza?

D.H.: Urmează să se modernizeze reţelele de apă şi canal. Concret, se va face canalizarea pe partea stângă a drumului naţional Piatra Neamţ- Bacău, canalizare totală pe strada Bistriţei, apă potabil[ pe străzile lăturalnice, perpendiculare pe DN 15, însemnând stăzile  Chimiei 1, 2 şi 3 şi Jderului. Schimbarea conductei de apă potabilă în toată Colonia Săvineşti. Cea de acum este foarte veche. În zona  vilelor conductele sunt de pe vremea când s-au construit blocurile acolo, cînd s-a făcut platforma chimică. Este de realizat extinderea de pe strada Vulturului. Totodată este vorba şi de sisteme de apă potabilă şi de canalizare pe străzile Bistriţei şi Preot Filip, cu o staţie de pompare la capătul acestei artere rutiere.

Rep.: E vorba doar de modernizări ori şi de extinderi ale alimentărilor de apă şi canalizărilor?

D.H.: Se vor înlocui sistemele vechi de la apă şi canal. În Colonia Săvineşti se va schimba în totalitate conducta de apă potabilă.

Rep.: Termenul pentru finalizare a acestor investiţii? Pentru Săvineşti, fireşte.

D.H.: Decembrie 2014. Atunci va fi înlocuită aproape în totalitate reţeaua de apă şi de canal. Mai rămâne cea de pe strada Liliacului, pe care o vom realiza anul viitor.  Mă refer la alimentarea cu apă. Acolo cu canalizarea e un pic mai dificil. Apoi, fără  apă şi analiare  va rămâne doar satul Dumbrava Deal. Pentru acea zonă soluţii vor fi, dar  după anul 2014. Prin poiectul judeţean se va face şi  extinderea conductei de apă potabilă în Slobozia-Roznov.  Ea se află în vecinătatea satului Dumbrava Deal. Ne vom putea racorda la acea conductă, când va fi gata.

Rep.: Asta înseamnă că mai aveţi de aşteptat cu asfaltul…

D.H.: N-avem încotro. Avem un proiect mai vechi, din anul 2009, pentru modernizarea trotuarului pe 3 km, din partea dreaptă,  spre Roznov, pe DN 15, de la limita cu oraşul Roznov, pînă la Dumbrava Roşie. Ne ţin pe loc lucrările mari de la apă şi canal. Ne mai ţin în loc şi cu lucrările de asfaltare pe strada Vulturului, era ultima stradă din comună rămasă nemodernizată. Mă refer la o stradă principală.

Rep.: La Dumbrava Deal s-ar putea asfalta.
D.H.: Sper ca în 2-3 săptămâni să scoatem pe SEAP, pentru pentru licitaţie, lucrarea de asfaltare a drumului din satul Dumbrava Deal. Este vorba de o porţiune de 2,13 km. Asta ar însemna să terminăm tot ceea ce înseamnă asfaltări în Dumbrava Deal.  Acolo, când se va face alimentarea cu apă, nu va fi afectat drumul, conducta se va trage prin şanţuri.

Rep.: Lucrări la zi?

D.H.: Treburile curente, curăţenia de primăvară, întreţinera spaţiilor verzi şi ale străzilor. Mai avem de făcut o parcare, lângă căminul de copii. Sperăm ca prin lunile august-septembrie s-o terminăm. În zonă sunt blocuri şi vile, e mare nevoie de parcare.

Rep.: Tot acolo este o investiţie începută de ceva vreme…

D.H.: Este vorba de extinderea grădinţei cu program prelungit, investiţie începută în urmă cu mai mulţi ani. Finanţarea trebuia asigurată de Ministerul Educaţiei, nu s-au mai dat bani, aşa că am preluat noi investiţia. Acum se lucrează la acoperiş, sperăm ca, din toamnă, să dăm grădiniţa în folosinţă.

Rep.:  Vorbiţi de extindere de grădiniţă, în timp ce alţii se plâng că le”fug” copii din sate…

D.H.: Copii sunt destui. Fiind grădiniţă cu program prelungit,  avem solicitări şi din zonele limitrofe. Este singura grădiniţă cu program prelungit din acestă parte. Avem soliciări chiar şi de la Roznov. Copii au toate condiţiile asigurate, pentru masă şi odihna de la prânz, pentru toate activităţile specifice.

Rep.: Şcolile, celelalte instituţii publice?

D.H.: Şcolile au toate încălzire centrală. Dacă vom avea bani, vom izola tremnic şi Şcoala 1 Săvineşti, anul acesta. Anul trecut s-a făcut izolarea termică la dispensarul medical uman, urmează să schimbăm şi acoperişul. La căminul cultural trebuie schimbată toată tâmplăria, nu se mai închid geamurile, trebuie „coafată” întreaga clădire.  Avem multe cereri venite din partea tinerilor, pe lângă terenul de sport şi zona de fitness în aer liber, vor să amenajăm un spaţiu şi pentru ca aceste activităţi să fie posibile pe timp de iarnă. Asta pesupune mansardarea bazei  sportive, avem prevăzuţi banii necesari. Sperăm ca anul acesta să facem proiectul tehnic, iar anul viitor, dacă vom avea bani, vom realiza şi treaba de la baza sportivă.

Rep.: Este Săvineştiul o comună tânără? Invetiţiile prezentate adineauri sunt, în mare parte, destinate tinerilor.

D.H.: Avem tineret mult în comun. E drept, şi şomajul e mare, că doar suntem într-o zonă industrială. Dar se face şi agricultură ca lumea. În comună avem patru asociaţii agricole, două sunt mai mari. Tot pământul se lucrează mecanizat, cu execepţia celui din grădinile oamenilor.

Foto: Sorin PRUTEANU