Șase colegii din județul Neamț, promovate pentru regionala „Tinerii Dezbat“

eleviMinisterul Educației a stabilit lista unităților de învățământ care vor participa la etapa regională a Concursului național „Tinerii Dezbat“, care va avea loc în perioada 21-22 mai 2016.

Printre cele 270 de colegii și licee promovate, din Neamț se numără Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă“ Roman, Colegiul Tehnic „Miron Costin“ Roman, Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani.

„Tinerii Dezbat“ este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevi, o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen.
„Tinerii Dezbat“ este locul în care putem crește avocații, politicienii, intelectualii și cetățenii de mâine. În România, cu sprijinul Ministerului Educației, începând cu 2010, 450 elevi de liceu practică în fiecare an un sport extreme – dezbaterile educaționale. Peste 150 de profesori învață gândire critică și dezbateri de la alumni ARDOR în seminarii de instruire și îi pregătesc pe elevii lor în același spirit critic.
Înfruntarea de idei se întâmplă în cadrul competițiilor regionale și unui campionat național.
Acolo, profesorii își susțin elevii în confruntarea în care tinerii își revendică apartenența la o comunitate cu simț civic și critic.

Școlile sunt informate și încurajate să participe în program prin intermediul rețelei de inspectorate școlare din subordinea Ministerului Educației. Fiecare școală poate participa cu o echipă de trei elevi și un profesor coordonator.
După etapa de selecție a liceelor participante, are loc un seminar de instruire pentru profesori pe subiectul „Introduceri în dezbateri educaționale“, ținut de experții ARDOR. După seminar, profesorii revin în liceele de proveniență și pregătesc elevii în dezbateri timp de 1-2 luni. Apoi au loc competițiile din cadrul Etapei Regionale. Cele mai bune echipe de la fiecare regională (5-11 evenimente regionale) avansează la Etapa Națională.

Temele pe care elevii dezbat, atât în perioada de pregătire, cât și la competițiile regionale și competiția națională sunt alese de comun acord de către parteneri și sunt de regulă din sfera drepturilor minorităților, a libertăților civile, a valorilor democratice.

Geanina NICORESCU