Sarion, din nou ales viceprimar

girov olaru

Girov, primărie cu scântei
* Prin organigrama votată ieri, primarul rămâne fără o parte din pârghii
* Noul vice: „Cred că a venit timpul să construim ceva pentru comunitate!”
* Primarul: “Va fi în continuare blocaj!”

Nici dacă se vor alinia planetele nu sunt șanse ca, prea curând, autoritățile locale din comuna Girov să depășească stadiul de certuri și balamuc.
În ședința extraordinară de ieri, așa cum ziarul Ceahlăul anunțase, Florinel Sarion a fost ales din nou viceprimar. Au participat la ședință 8 din cei 15 consilieri (a fost “pierdut pe drum” unul din cei 9 din alianța de la mijlocul lunii august), exact minimul necesar pentru ca întâlnirea să fie una statutară.
Cei 8 din tabăra Florin Sarion au acționat bloc, votând în unanimitate toate proiectele de pe ordinea de zi (inclusiv amânarea unuia).
Cele mai importante au fost proiectele nr.2 și 3, referitoare la schimbarea viceprimarului.

Vot după cearșaf

Ca să nu mai repete greșeala votului la vedere în locul celui secret și să respecte la unghie tot ce spune legea, consilierii de ieri s-au dotat cu o urnă (pentru votul secret) frumoasă, din plastic.
În sala de ședințe de la Girov nu mai este, de câteva luni, cabina de vot (care trebuie utilizată atunci când e necesar același vot secret). Au rezolvat și această problemă, realizând, într-un colț de cameră o prismă triunghiulară unică. O latură verticală era un perete, a doua un corp de mobilier, iar a treia, bine fixată în piuneze de ceilalți doi pereți, era din material textil. Mai concret, un cearșaf cu desen floral predominant albastru și cu ceva inserții violet. Semăna mai curând a cabină de probă dintr-un stand înghesuit, dar în litera și în spiritul legii asigura secretizarea votului.
Secretizare inutilă – au intrat în cabina de vot 8 consilieri și 8 au votat pentru debarcarea viceprimarului Ion Purcel. Au fost propuși drept candidați pentru funcția de viceprimar PNL-istul Florinel Sarion (nimic nou) și PPDD-istul Constantin Năfăreanu și toți cei 8 au votat Sarion.
„Lăsați că data viitoare aduc eu o cabină de vot, ca la oamenii gospodari”, a promis Sarion. “Păi așa ar trebui, domnule viceprimar, că la unii nu le plac treburile bine făcute”, a apreciat un consilier, arătând cu degetul spre biroul primarului.

Mașina de serviciu în parcare și audit financiar

De aici încolo, ședința a mers ca unsă. A fost scos de pe ordinea de zi un proiect discutabil (spor de condiții deosebite pentru salariații Primăriei) și, mitralieră, au fost discutate și votate proiectele cu țintă fixă primarul.
Astfel, consilierii giroveni au votat ca, de acum înainte, după orele de program, mașina de serviciu și utilajele să fie parcate exclusiv în curtea Primăriei. Un consilier a fluturat chiar niște poze primite de la cetățeni, cu mașina de serviciu și cu angajații Primăriei, condusi de ex-vicele Purcel, în misiune de tăiere de lemne la gospodăria unui cetățean. Vicele Sarion a punctat și el cum că în dese rânduri oamenii i-au spus că au văzut aceeași mașină sâmbăta pe la mănăstiri, duminica pe la piață în Piatra Neamț. „De câteva zile e parcată la Primărie. De când am făcut noi proiectul ăsta și s-a aflat de el”, a subliniat un alt consilier forța inițiativei legislative locale.
Tot la capitolul „dat peste degete primarului” se înscrie și proiectul prin care de corespondența adresată Consiliului Local se va ocupa secretara Adriana Roca (cea demisă de primar printr-o dispoziție atacată în Contencios de Prefectură) și nu Vasile Olaru ca până acum.
Și ca să fie treaba clară și să se lămurească și consilierii cum e cu banul public cheltuit la Girov („Căminul Cultural zace neterminat; acum o săptămână spunea că nu sunt bani pentru continuarea lucrărilor; ieri a apărut într-un ziar anunț de licitație dat de Primărie – păi sunt bani sau nu?”), aleșii locali au legiferat ieri și încheierea unui contract cu o firmă de specialitate pentru realizarea unui audit.

Primarul: „Să controleze cât vor!”

Deciziile care îl vizează direct nu l-au dat pe spate pe primarul Olaru. “Nu mă interesează corespondența Consiliului Local. Mașina de serviciu este folosită judicios. Audit? Să facă câte vor. Acum e și control de la Curtea de Conturi, nu am nimic de ascuns. Păi ce, e nebun cineva să cheltuiască banul public în afara legii?”
Supărarea primarului era direcționată pe alte subiecte: “M-a surprins viteza de reacție a Prefecturii în cazul demiterii secretarei Adriana Roca. În 12 ore, în 24 de ore, Prefectura a și anunțat că atacă în contencios. La alte adrese ale mele a răspuns mai greu sau mai aștept și acum răspuns. Dar nu mă miră, domnul Sarion are o culoare politică, la Prefectură e la modă aceeași culoare”.

Capii Primăriei – între coabitare și blocaj

Situația din administrația de la Girov este cea mai ingrată pe care o poate avea un primar: consiliu local majoritar ostil, viceprimar din altă tabăra și un secretar pe care a încercat să-l demită și nu a reușit.
Cu toate aceste bariere, viceprimarul Sarion părea ieri dispus la „coabitare”: “A venit vremea să dăm deoparte aceste lupte și să facem ceva pentru comunitate. De asta ne-au ales oamenii. Sunt atâtea probleme, trebuie să depășim faza scuzelor – ba că nu sunt bani, ba că altceva – și să începem faza soluțiilor. Eu cred că pot colabora cu domnul primar dacă înțelege că Primăria se numește Girov, nu e nici AF nici SRL. Democrația înseamnă echipă, nu dictatură și bunul plac și eu îl invit pe domnul primar ca măcar în al 12-lea ceas să vină în echipa noastră, a celor care vrem să construim pentru comunitatea din Girov”.
Primarul Olaru nu vede la fel de roz exercițiul coabitării: “Să vină de la Legalitatea Actelor din Prefectură validarea hotărârii prin care a fost ales Sarion. Acum la Consiliul Local e o bătaie de joc. Cum vom colabora apoi? Nu știu, dar sigur va fi blocaj!”.
Până la urmă mai sunt “doar” aproape 3 ani de zile până la viitoarele alegeri locale, perioadă în care, indiferent de „coabitarea” sau “blocajul” ce se preconizează, locuitorii din Girov au dreptul ca administrația locală să demonstreze că există și funcționează nu doar pe subiecte legate de “Jos X! Sus Y”. Spor!

Daniel VINCA

Caseta
Replica Prefectului

Acuzațiile primarului Olaru la adresa tratamentului părtinitor pe care l-ar aplica Prefectura Neamț problemelor de la Girov a obligat la solicitarea unui punct de vedere celui definit drept “reprezentantul Guvernului în teritoriu”.
Uimit de respectivele acuze, prefectul Ioan Lazăr a precizat: “Da, am fost membru PNL cum a fost, într-o anumită perioadă, și domnul primar Olaru. Acum sunt însă prefect apolitic și nu sunt deloc normale aceste acuze inventate. În primul rând nu e normal ca domnul primar să lovească gratuit în angajații Prefecturii, în juriștii profesioniști care propun soluțiile legale. Da, am semnat cererea prin care este atacată în Contencios demiterea secretarului. La experiența pe care o are domnul primar nu mă așteptam să comită asemenea eroare și să mai și dea vina pe alții. Normal că o asemenea situație se tratează cu celeritate: nu puteam lăsa o Primărie fără secretar, ar fi însemnat blocarea activității. Cât privește atacul nefondat legat de faptul că eu am fost membru PNL și domnul Sarion e acum în PNL îl rog pe domnul primar să se gândească, așa, pe îndelete, cum vede faptul că tot eu sunt prefectul care a anulat două validări până acum, pe funcția de primar, ale domnului Sarion. Deci eu sunt bun ca prefect numai când iau decizii care îi convin domnului primar, iar când o decizie nu-i place o leagă politic… Cine e consecvent și cine nu? Nu vreau să mai lungesc această discuție, dar i-aș sugera domnului primar să-și vadă de activitatea sa, prevăzută de lege, nu de activitatea Prefecturii că, până una alta, nu se compară. Și cred că are și alte probleme de care să se ocupe, nu vreau acum să intru în detalii”.