Până, în prezent, muștarul a fost semănat pe 135 hectare din totalul cele 250 ha destinate acestei culturi , întâlnită pe mai multe sole din zona Romanului. ”Nu este o cultură nouă pentru fermierii nemțeni, poate mai puțin cunoscută este prezența sa pe ogoarele județului nostru. ”Deși este o cultură foarte profitabilă”, a ținut să precizeze Marcel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț. Muștarul care se cultivă în Neamț este doar cel pentru sămânță, fiind în totalitate destinat exportului în Germania.
Muștarul alb, negru și vânăt sunt specii cultivate pentru semințe, care conțin ulei gras, mucilagii, substanțe proteice și minerale. Muștarul alb este relativ pretențios față de caldură, suferind uneori după răsărire din cauza temperaturilor prea scăzute ori prea ridicate. Fiind specie de zi scurtă, muștarul alb trebuie semănat mai timpuriu. Lipsa umidității în perioada imediat următoare semănatului și în cea a formării semințelor duce la scăderea producției. Față de sol, este mai puțin pretențios și se poate cultiva în toate regiunile agricole.Muștarul negru este mai puțin pretențios la condițiile pedoclimatice. Este sensibil la secetă și preferă solurile cu textură ușoară și mai umede, bogate in subsțante nutritive. Muștarul este puțin pretențios față de planta premergătoare. Nu se indică monocultura și nici amplasarea după alte crucifere sau după mac datorită înmulțirii bolilor și daunătorilor comuni.
Muştarul se cultivă pentru seminţele sale bogate în ulei, care se foloseşte în industria conservelor, a margarinei. Turtele măcinate se folosesc la prepararea muştarului alimentar şi în medicină. Cultura are tehnologie simplă, complet mecanizabilă.
*Muștarul, cel mai vechi condiment
Muștarul este unul dintre cele mai vechi condimente, acesta fiind utilizat sub formă de pulbere sau boabe de vechile popoare asiatice și de egipteni. Se pare că, inițial a fost cultivat în China, după care s-a răspandit în întreaga lume. Muștarul alb este mult folosit în alimentație, deoarece își păstrează gustul propriu chiar și după amestecarea cu apă.
Frunzele de muștar alb pot fi consumate în salate, dar pot fi folosite și ca furaj. Uleiul comestibil extras din semințe nu râncezeste ușor. În Asia, el asigura un combustibil folosit la iluminat și, de asemenea, dă aromă diferitelor feluri de mâncare.
Consumul muștarului este recomandat pentru sănătate. Nu are calorii și colesterol, dar conține proteine, calciu, magneziu și potasiu. Ca ingredient pentru multiple sosuri, muștarul se adaugă cu puțina înainte de a fi gata. Boabele de muștar sunt folosite la conservarea anumitor legume, dar și pentru a le da aromă. În combinație cu apa caldă, muștarul crește tensiunea arterială și duce la o mai bună circulație a sângelui. De asemenea, se pot face băi de muștar în cazuri de răceală și tuse, având efect benefic și pentru tratarea migrenelor. Pe de altă parte, semințele au o actiune laxativă.
Tina CONDREA