Sărbătoarea comunei Războieni – 538 de ani de tradiţii

DSCN2520 Ziua comunei Războieni a adunat ieri localnicii cu mic cu mare în parcul municipal, acolo unde an de an are loc sărbătoarea comunei. Vremea frumoasă i-a adus acasă, la părinţi, pe copii şi nepoţi, astfel că pe platoul câmpenesc erau prezente la manifestări două – trei generaţii de urmaşi ai răzeşilor lui Ştefan cel Mare.

După liturghie, oficialităţile comunei şi invitaţii s-au reunit pe platoul din faţa monumentului dedicat eroilor care au căzut pentru apărarea pământului strămoşesc. De la ora 11,30 a avut loc ceremonia de depunere de coroane în memoria eroilor locului. Au depus coroane de flori primarul Bogdan Sebastian Ţarălungă din partea primăriei şi a consiliului local, directorul cancelariei prefectului Iulian Jugan din partea instituţiei Prefectului, vicepreşedintele Dan Manoliu din partea Consiliului Judeţean, deputatul Ioan Munteanu din partea organizaţiei PSD Neamţ, o corană a fost depusă de un grup de elevi în frunte cu directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Războieni. A urmat o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi şi măicuţe de la lăcaşurile de cult din comună, după care oficialităţile prezente la sărbătoare au ţinut discursuri care au marcat importanţa evenimentului. Ceremonia oficială s-a încheiat cu o minunată transpunere scenică a istoriei vechi a acestor meleaguri prezentată într-un grupaj artistic susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 Războieni.

 

*”Bun venit la a 46-a ediţie a Sărbătorii Războienilor!”

 

Primarul Bogdan Sebastian Ţarălungă a vorbit în deschiderea ceremoniei şi a invitat pe toţi oaspeţii să se bucure de sărăbătoarea comunei:

“Domnule director al cancelariei instituţiei Prefectului, domnule vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, domnilor parlamentari, distinşi invitaţi, dragi cetăţeni ai comunei Războieni! Ţin să vă mulţumesc pentru bunăvoinţa cu care aţi răspuns invitaţiei de a participa la această mare sărbătoare când comunitatea noastră comemorează 538 de ani de la bătălia din 26 iulie 1476 dusă de oastea Moldavă sub conducerea marelui domnitor Ştefan cel Mare împotriva oştirii otomane. Alături de locuitorii comunei Războieni aducem recunoştinţă faptelor de glorie ale înaintaşilor care s-au jertfit pe aceste meleaguri pentru ţară. Mulţumesc viceprimarului, consilierilor locali, angajaţilor primăriei, tuturor care şi-au adus aportul pentru organizarea acestei sărbători. De asemenea, mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Culiţă Tărâţă şi domnilor consilieri judeţeni care au făcut posibilă continuarea tradiţiei acestor manifestări prin încheierea unui parteneriat cu Consiliul Local Războieni. Mulţumesc şi domnului Ioan Asaftei administrator la Hanul Răzeşilor, domnului Mihai Cozma administrator la SC Balcost SRL şi domnului Ioan Cozma administrator la SC Cozma Irion SRL, pentru donaţiile oferite şi pentru sprijinul necondiţionat care au stat la baza organizării acestor manifestări. Referitor la programul zilei de astăzi vă pot spune că după această primă parte de ceremonii, va urma începând cu ora 14 un spectacol artistic susţinut de interpreţi îndrăgiţi, iar seara se va încheia la ora 22 cu un feeric foc de artificii. Vă spun bine aţi venit la ediţia cu numărul 46 a Sărbătorii Războienilor, sărbătoare pe care o declare deschisă!”.

 

*”Comuna Războieni are nevoie şi de investiţii, nu doar de tradiţii”

 

Fiu al comunei Războieni, deputatul Ioan Munteanu a fost prezent şi la această ediţie a sărbătorii comunei lui natale. Nelipsit de la nici o manifestare anuală, parlamentarul PSD a ţinut şi de această dată un scurt discurs:

“Bună ziua tuturor, domnule primar, preacucernici părinţi, stimaţi invitaţi, dragi consăteni! Mă bucur că ne revedem, ca în fiecare an, iată, prin priceperea administraţiilor locale. Aşa cum spunea domnul primar Ţarălungă, am ajuns la cea de-a 46-a sărbătoare, dar câte comunităţi din judeţele ţării se pot lăuda cu aşa ceva?! Prima – în 1901, vorbim deja de istorie adevărată aici la Războieni şi, ca şi dumneavoastră, sunt mândru că sunt de pe aceste meleaguri şi că în fiecare an ne vizitează oaspeţi deosebiţi, aşa cum au făcut-o şi în acest an şi cărora le mulţumim că vin aici la noi. Vrem ca împreună cu domnul primar, cu consilierii locali, la anul să le putem arăta oaspeţilor noştri investiţii semnificative care se vor face la Războieni, pentru că în afară de tradiţie, comuna are nevoie şi de investiţii. Sunt convins că la anul vom arăta ce am făcut în această perioadă! Acum vă doresc tuturor numai bine, multă sănătate şi să ne revedem la anul!”.

 

*”Împreună cu inimosul primar să împliniţi ce v-aţi propus!”

 

Din partea instituţiei Prefectului de Neamţ la manifestări a fost prezent Iulian Jugan, director de cancelarie, care a rostit mesajul prefectului:

“Bună ziua tuturor, oficiali şi cetăţeni ai comunei Războieni, sunt aici să transmit mesajul de felicitare al domnului Vlad Angheluţă, prefectul judeţului Neamţ. Evident, la o sărbătoare atât de importantă, nu putem să nu facem apel la istorie, să ne reamintim faptele de vitejie ale înaintaşilor noştri conduşi de domnitorul Ştefan cel Mare, să rememorăm aceste fapte. Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie, să vă felicit pentru faptul că sunteţi o mare familie şi împreună cu inimosul dumneavoastră primar, domnul Bogdan Ţarălungă, sunt convins că veţi reuşi să împliniţi toate proiectele pe care vi le-aţi propus, desigur cu sprijinul autorităţilor publice judeţene, al parlamentarilor, astfel încât să îmbunătăţiţi nvelul de trai al locuitorilor acestei comune, infrastructura şi toate cele necesare. Vă mulţumesc, vă felicit şi la mulţi ani!”.

 

*”Vă felicit pentru că ştiţi să fiţi alături de primar şi de consilierii locali!”

 

Vicepreşedintele Dan Manoliu le-a transmis celor prezenţi mesajul din partea conducerii Consiliului Judeţean, a preşedintelui Culiţă Tărâţă şi a consilierilor judeţeni:

“Revin ca înfiecare an cu mare drag la această sărbătoare şi pe aceste meleaguri şi o fac din două motive: în primul rand, pentru că eu consider că cei din Războieni sunt urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare şi în al doilea rând pentru că această zonă este încărcată de istorie şi binecuvânatată de Dumnezeu. Pot spune că la ultimele ediţii la care am participat Dumnezeu a avut grijă să vă dea o vreme frumoasă, ca şi acum. Vă felicit domnule primar, felicit consiliul local pentru faptul că reuşeşte să ducă tradiţia mai departe, vă felicit pe dumneavoastră, locuitorii Războienilor, pentru că ştiţi să fiţi alături de primar şi de consilierii locali, vă doresc mulţi ani, multă sănătate, spor în toate şi multe bucurii. Totodată, vă transmit mesajul de bine al preşedintelui Consiliului Judeţean, şi mesajul preşedintelui PSD Neamţ, domnul Arsene, care aseară m-a rugat să vă transmit gândurile lui de bine şi urările de sănătate!”.

 

*”Respectul pentru muncă garantează viitorul”

 

Însemnătatea istorică şi încărcătura plină de semnificaţii a sărbătorii a fost prezentată, al finalul manifestării festive, de general locotenentul (r) Nicolae Bălan, de asemenea fiu al Războienilor:

“Stimaţi oaspeţi, stimaţi concetăţeni, îngăduiţi-mi să spun câte ceva despre semnificaţia acestei sărbători. Cert este că ceea ce ne-a adunat pe toţi aici, astăzi şi în fiecare an, este ceea ce s-a petrecut cu mai bine de 500 de ani în urmă pe aceste meleaguri. Ne adunăm aici de la începutul secolului trecut pentru a comemora un eveniment epocal în istoria acestor locuri, după expresia lui Sadoveanu, aici a fost cea mai mare încleştare, cea mai mare bătălie a acestui neam. Într-o zi de 26 iulie, ca aceasta, dar probabil una mai călduroasă, mai sufocantă ca aceasta după spusele cronicarilor, o mână de oameni au înfruntat armatele lui Mahomed al II lea, care tot după spusele cronicarilor ar fi avut 150.000 de oameni. Comemorăm, de asemenea, un viteaz conducător al acestor locuri, pe Ştefan cel Mare, care a fost un conducător înţelept, care a ştiut mai întâi să-şi pregătească ţara din punct de vedere economic, pentru că obiectivul lui final era confruntarea cu turcul, care asuprea această zonă. Ar trebui să luăm aminte că înaintea marilor primejdii trebuie să te pregăteşti! Aşa cum a făcut-o Ştefan cel Mare, care şi-a pregătit economia, oastea, iar cu un an înainte de bătălia de la Valea Albă le-a administrat otomanilor deja prima înfrângere. Ne amintim cu respect şi de oştenii acestor meleaguri şi cu această ocazie ne amintim că doar munca în respect pentru comunitate este cea care garantează viitorul”.

 

Cristina IORDACHE

Foto Sorin PRUTEANU