Săracii şi şmecherii, beneficiari ai banilor nemunciţi

sedintaCLRoman31ianuarie 002

* În jur de 67 de miliarde de lei vechi din bugerul Romanului se duc pe programe de ajutorare socială

După « jocurile » din cadrul Consiliului Judeţean cu bugetul alocat pentru anul acesta unităţilor administrativ teritoriale de pe tot cuprinsul judeţului iată că, odată terminată această « luptă», s-a putut trece şi la Roman la discutarea proiectului de hotărâre privind vistieria locală. Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman a convocat aleşii locali într-o şedinţă « de îndată » în ziua de vineri, 31 ianuarie la orele 10. Şedinţa a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, şi anume, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului consolidat pe anul 2014, a listelor de investiţii din bugetul local, a bugetului instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi subvenţii, precum şi a listei ce conţine numărul de personal. Acest proiect a fost întors pe toate feţele în cadrul comisiilor şi, după discuţiile avute cu toţi reprezentanţii din consiliul local, i s-a dat forma finală care a şi fost aprobată în unanimitate de către cei 17 aleşi locali prezenţi la şedinţă.

Primarul municipiului a lipsit din motive obiective de la această şedinţă dar, deja îşi exprimase părerea cu privire la bugetul pe anul 2014 în cadrul şedinţei desfăşurate marţi. Consilierul Vasile Mocanu a cerut înainte de a se trece la votul asupra bugetului ca, în acest an, să fie ajutaţi şi cei de la seminarul teologic ortodox din Roman pentru a-şi reface clădirea şcolii şi gardul împrejmuitor care stă să pice. Directorul tehnic din cadrul primăriei, Dan Felician Ioniţă, prezent în sală a răspuns interpelării făcute de reprezentantul PNL, Vasile Mocanu, precizând faptul că toate problemele semnalate sunt reale şi, se are în vederea acest aspect fiind făcuţi deja primii paşi în acest sens prin întocmirea unor studii de fezabilitate şi a schiţării proiectelor de finanţare în funcţie de urgenţele constatate pe teren.

Preşedintele de şedinţă a fost consilierul Petru Gândulescu care, în încheierea şedinţei a ţinut să facă câteva observaţii personale cu privire la planurile de viitor în care speră să regăsească sprijinul colegilor săi pentru ca împreună să pună umărul la susţinerea valorilor locale, mai cu seamă a oamenilor care într-adevăr trudesc pentru binele comunităţii. Aceste precizări au venit în contextul în care a observat pe parcursul timpului şi, mai cu seamă la dezbaterile pe tema bugetului că, anual, cel puţin 67 de miliarde de lei vechi se « duc » ca ajutoare şi pentru « nevoiaşii » care îşi ridică aceste drepturi coborând din propriile maşini sau venind cu taxiul în condiţiile în care un număr însemnat din cei care ar trebui să presteze ore de muncă pentru comunitate beneficiază de scutiri obţinute pe căi oculte.  « Aş vrea să fac o observaţie referitoare la încărcarea bugetară care o reprezintă partea socială a acestui buget. Sunt în jur de 67 de miliarde de lei vechi care cuprind o serie întreagă de programe de ajutoare binevenite. Aş vrea să spun că am fost de acord şi am susţinut această sumă, dar să nu pierdem niciodată din vedere şi să facem proiecte şi pentru cei care muncesc în acest oraş. Am văzut o serie de chestiuni ce atentează la bunul simţ, o serie de indivizi ce-şi iau ajutoare din taxiuri sau maşini personale. Un alt aspect îl reprezintă faptul că din 300 – 400 ajung să muncească doar 100 şi ceva, restul fiind « şmecheri » ce-şi rezolvă problemele cu scutiri » a precizat în finalul şedinţei consilierul local, inginerul Petru Gândulescu.

Dan VASILIU