Şapte incendii în perioada Crăciunului

28/12/2012

*Un foc a fost stins cu ajutorul zăpezii, autospeciala neputând înainta pe uliţa îngustă din Bâra

În cele trei zile de Crăciun au avut loc şapte incendii la locuinţele nemţenilor, din cauza coşurilor de fum necurăţate sau neizolate. Primul apel la 112 a fost luni, în ajunul Crăciunului, la orele prânzului, care anunţa un incendiu în Piatra Neamţ, pe strada Cezar Bolliac. Valeria P. s-a panicat când a văzut flăcări pe coş şi a chemat pompierii, care au stins imediat incendiul. La Roman, în noaptea de ajun, aproape de ora 1, un alt incendiu a izbucnit la acoperişul locuinţei lui Tudor A., din cauza burlanului din camera centralei termice. Flăcările au mistuit acoperişul din lemn (78 mp), şi o magazie din vecinătate cu toate bunurile depozitate acolo. Spre dimineaţă, la Rediu, pompierii romaşcani s-au dus la locuinţa lui Mihai A., dar maşina n-a putut înainta pe uliţa îngustă. Împreună cu vecinii şi voluntarii de la SVSU Bâra, pompierii au aruncat cu zăpadă şi doar aşa au reuşit să stingă incendiul, în care au ars acoperişul casei, tâmplăria, mobila şi electrocasnicele. În după-amiaza primei zile de Crăciun, un alt incendiu s-a produs la casa lui Dumitru A., din Petru Vodă. Au ars acoperişul (150 mp), 2 metri cubi de cherestea, documentele, mobila, hainele, electrocasnicele dintr-o cameră. Focul a pornit de la soba supraîncălzită şi neizolată.

Miercuri, la câteva minute după miezul nopţii, un alt apel la 112 anunţa foc la o casă din anexa Văleni, Piatra Neamţ. Tot coşul de fum a fost vinovat. Dimineaţă, în jurul orei 5,30, pompierii au fost chemaţi la Dumbrava, în comuna Timişeşti, să stingă hornul casei lui Gabriel T. În noaptea de 27 decembrie, două echipaje de pompieri au stins fânăria lui Neculai A.  din Borleşti. Militarii au stabilit că cele 4 tone de fân s-au făcut scrum din cauza unui “binefăcător” care le-a dat foc.

Temperaturile ridicate din perioada Crăciunului au făcut ca pârâul Mănăstirii, care traversează anexa Văleni, de lângă Piatra Neamţ, să se umfle de la gheţurile acumulate şi să fie la un pas de a inunda strada Gheorghe Asachi. Cum localnicii erau ocupaţi cu sărbătorile, au sunat la 112 şi au chemat pompierii să deblocheze albia în dreptul a două podeţe.