„Săptămâna Altfel“ la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“

Saptamana Altfel Carmen SaeculareSăptămâna „Școala altfel“ a elevilor Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ a debutat luni, la orele amiezii, când elevii clasei a V-a de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ au pășit pragul uneia dintre sălile Școlii Populare de Arte. Invitată să le îndrume primii pași pe tărâmul meșteșugurilor populare strămoșești a fost ieșeanca Valentina Acasandrei, meșter popular renumit pentru priceperea, îndemânarea și talentul său. Valentina Acasandrei pictează icoane și biserici, face ouă încondeiate, tapiserii și mai realizează diverse lucrări de pictură naivă. Împreună cu soțul său, a pictat în 12 ani de zile patru biserici. De asemenea, patru dintre piesele meșterului popular sunt expuse la Muzeul Internațional de Artă Naivă „Midan“ din Paris. Acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, cel mai potrivit curs predat copiilor nemțeni a fost cel de încondeiere a ouălor.

Următoarele zile, până la finalul săptămânii, elevii din oraș, precum și cei ale claselor externe de la Școala Populară de Arte, vor lua lecții de dans popular (coordonatori ai activităților, Claudiu Luchian și Ion Luchian) și de modelaj cu lut, cu Radu Macavei.

Radu Macavei s-a născut la  14 septembrie 1965, în  Iași. La vârsta de zece ani începe studiul artelor frumoase la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă“ din Iași, continuându-și studiile la Facultatea de Arte Plastice – Secția pictură, din cadrul  Universității de Arte „George Enescu“. Între anii 1989–1991, activează ca  designer ceramist la Sighișoara, apoi ca tehnoredactor și grafician la ziarele „Gazeta de Botoșani“ și „Deșteptarea“ Bacău.

În perioada 1991–2006, locuiește în Atena, unde colaborează cu diferite edituri, realizând ilustrații de carte și predând cursuri de pictură și desen. Colaborează cu mai multe galerii de artă de stat și particulare din Grecia și din Europa.

Din 2006 și până în prezent, a colaborat cu o serie de asociații și fundații culturale din România și din străinătate, participând la diverse manifestări artistice și proiecte culturale.

A organizat expoziții personale și a participat la peste 30 de expoziții de grup, atât în România, cât și în străinătate, obținând  și două premii internaționale, ambele în Italia: în 1999 – Premiul al II – lea „Masks in Venice“ Art Addiction Gallery și în 1998 – Diploma of Excellence – „Annuale Autunnale di Venezia“. Lucrările sale se află în colecții particulare în Grecia, SUA, Franța, Italia, Belgia.

Irina NASTASIU