Sânzienele în tradiţia populară

sanzieeZiua de 24 iunie este cunoscută, în calendarul popular, sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar,denumirea fiind preluată de la Sancta Diana, zeiţa silvestră. Sânzienele erau considerate nişte femei frumoase, care trăiau prin păduri sau pe câmpii. Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împărţind rod holdelor, umplând de fecunditate femeile căsătorite, înmulţind animalele şi păsările, aducând leac şi miros florilor şi tămăduind bolile şi suferinţele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducatoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune.  Însă ele pot deveni şi forţe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi cu „lanţul Sânzienelor”, pot stârni din senin vijelii, aducând grindină, lăsând câmpul fără de rod şi florile fără de leac.

În noaptea de Sânziene, fetele puneau flori sub pernă, pentru a-şi visa ursitul. În unele zone, tinerele îşi făceau coroniţe din sânziene pe care le lăsau peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineaţa găseau coroniţele pline de rouă, era semn sigur de măritiş în vara care începea.

De asemenea, oamenii prindeau florile culese în ziua de Sânziene în coroniţe sau le legau în formă de cruce şi le duceau la biserică, pentru a fi sfinţite.

Tot în această zi, fetele se spălau pe cap cu fiertură de iarbă mare, pentru a fi plăcute feciorilor. Pentru alungarea spiritelor rele, se aprindeau focuri în care se aruncau substanţe puternic mirositoare, se buciuma şi se striga în jurul focurilor. Se alegea apoi Drăgaica, propusă dintr-un grup de şapte fete, ea trebuind să fie cea mai frumoasă, cea mai cuminte şi cea mai bună dintre fetele satului. Drăgaica era împodobită cu spice de grâu, celelalte tinere îmbrăcându-se în alb. Astfel format, alaiul Drăgaicei pornea prin sat şi pe ogoare.

În trecut, bâlciurile şi iarmaroace organizate de Sânziene erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Cel mai cunoscut târg de acest fel esteTârgul de Fete de pe Muntele Găina.

În ziua de 24 iunie, în Bucovina se sărbătoreşte Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, la ceremonia scoaterii moaştelor participând mii de pelerini din toată ţara.

Irina NASTASIU