Şanse mai mari pentru 468 de şomeri

proiect

 Pluri Consulting Grup, în parteneriat cu Asociaţia ADL-Progres implementează, începând din luna martie, un proiect care va ajuta peste 450 de şomeri să-şi găsească un loc de muncă. Proiectul F.O.R.U.M. Formarea şi orientarea resurselor umane moderne este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvloltarea Resurselor Umane 2007-2013.

“Proiectul va genera un effect pozitiv pe termen lung în primul rand datorită modificărilor pe care le determină la nivelul şomerilor din regiunea Nord-Est prin schimbarea mentalităţilor acestora faţă de căutarea şi menţinerea unui loc de muncă”, a declarat George Serghie, manager proiect, Pluri Consulting Grup SRL.

Obiectivul principal constă în creşterea gradului de ocupare şi reducerea şomajului, prin îmbunătăţirea niveluli de educaţie, formare profesională şi facilitatea integrării pe piaţa muncii a şomerilor din Regiunea Nord-Est. Grupul ţintă este format din 468 de persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri (188 de persoane), şomeri de lungă durată (155 de persoane), şomeri peste 45 de ani (40 de persoane), şomeri tineri (30 de persoane) şi şomeri de lungă durată tineri (55 de persoane). Atingerea obiectivelor din proiect se va face prin măsuri pentru reducerea dezechilibrelor dintre cererea şi oferta de foţă de muncă (furnizare a serviciilor de informare şi consiliere), măsuri de creştere a nivelului de formare profesională şi măsuri de stimulare a ocupării prin incurajarea începerii unei afaceri pe cont propriu. “Din cele 468 de persoane ne propunem ca 434 să participe la cursuri, din care cel puţin 370 de persoane să obţină un certificat recunoscut la nivel naţional şi european”, a declarat George Serghie, managerul proiectului. Se vor organiza 31 de cursuri de formare profesională pentru 13 ocupaţii distincte: 4 cursuri “Auditor în domeniul Calităţii”, 3 cursuri „Auditor de Mediu”, 2 cursuri „Inspector în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă”, 3 cursuri „Agent vânzări”, 2 cursuri „Lucrător în comerţ”, 2 cursuri „Agent de curăţenie”, 2 cursuri „Lucrător finisor pentru construcţii”, 2 cursuri „Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze”, 1 curs „Coşar”, 2 cursuri „Îngrijitor persoane vârstnice”, 2 cursuri „Manager Proiect”, 3 cursuri „Competenţe antreprenoriale”, 3 cursuri „Competenţe informatice”. Activitatea de consiliere antreprenorială constă în faptul că 100 de persoane din grupul ţintă vor beneficia de câte 6 ore de consiliere antreprenorială individuală care include: servicii juridice, de marketing sau realizarea planului de afaceri.

Se vor selecta şi se vor premia 6 planuri de afaceri în vederea deschiderii unei afaceri în timpul proiectului. „Vom premia cele mai bune planuri de afaceri care vor fi realizate de către participanţi. Sunt convinsă că persoanele care vor apela la acest proiect vor avea numai de câştigat. Noi încercăm să identificăm şi să convingem cât mai multe persoane să meargă la muncă. Avem misiunea de a face şi consiliere antreprenorială”, a declarat Maria Talpă, preşedintă Asociaţia “ADL-PROGRES”. “Rezultatele estimate sunt informarea, consilierea şi orientarea profesională pe piaţa muncii pentru 468 de persoane, din care cel puţin 450 să participe la programe integrate. Ne mai dorim ca minim 310 absolvenţi să-şi găsească un loc de muncă în urma instruirii la seminariile Job Club. În cadrul proiectului se va realiza şi un <<Ghid pentru găsirea unui loc de muncă>>, a concluzionat George Serghie, managerul proiectului. Bugetul total al proiectului este de peste 2.150.000 de lei, din care, valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din FSE este de peste 1.870.000 de lei, valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordate din Bugetul Naţional este de peste 185.000 de lei. Contribuţia eligibilă a partenerilor fiind de peste 100.000 de lei. Perioada de implementare este de 18 luni.

 

Andreea FLOREA