Sanitas protestează!

27/04/2018

Ieri, 26 aprilie, Uniunea Judeţeană Sanitas Neamţ a participat, cu 51 de membri, la mitingul organizat în București.

Mitingul a început! Suntem aici, în faţa Guvernului, să le spunem celor de la Putere că trebuie să-şi onoreze promisiunile! SANITAS protestează!”, au strigat sindicaliştii, în Piaţa Victoriei. Alături de delegaţiile Sanitas din toată ţara s-au aflat şi reprezentanţi ai asociațiilor de pacienți, ai personalului sanitar din rețeaua Ministerului de interne (membri de sindicat ai FSNPPC), precum și reprezentanți ai tuturor categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială. “Pentru că SANITAS APĂRĂ ECHIPĂ MEDICALĂ!”, au scandat sindicaliştii.

Pentru data de 7 mai este programată o grevă de avertisment, în intervalul orar 9.00 – 11.00; pe 11 mai va fi grevă generală în sistemul de sănătate și asistență social, ameninţă sindicaliştii.

Toți reprezentanții organizațiilor județene au arătat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei.

Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; reșteri salariale pentru TOT personalul din sănătate și asistență social, negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Geanina NICORESCU

Lasa un comentariu